Rendement beursintroducties valt dit jaar tegen

8 december 2021 15:20

Het aantal beursintroducties is dit jaar qua omvang een succes, maar qua rendement valt het tegen.

Verzend het artikel per e-mail
Rendement beursintroducties valt dit jaar tegen

Dit jaar bereikt het aantal beursintroducties (ipo’s) een nieuw record van zo’n $ 520 miljard wereldwijd. Qua omvang een succes, qua rendement valt het tegen. Bijna 60% van de grotere beursintroducties noteert dit jaar onder hun eerste koers en dat is bijna twee keer zoveel als voorheen. Bekende flops zijn Deliveroo, Robinhood en Oatly. In Nederland zijn er dit jaar 22 beursintroducties, waarvan 14 lege-huls bedrijven die nog op zoek zijn naar een overname. 5 van de 8 ‘echte’ ondernemingen staan in de plus en presteren beter dan de AEX.

Grote uitzondering is het Poolse kluisjesbedrijf Inpost dat al 37% in waarde is gedaald. Positieve uitschieters zijn het Spaanse ‘wealthtech’ Allfunds en het vastgoedbedrijf CTP, die respectievelijk 41% en 27% in de plus staan. Tussen 2010 en 2020 kwamen er 18 bedrijven naar de Amsterdamse beurs. Slechts de helft presteert beter dan de index. Standaard inschrijven op alle beursintroducties is dus geen succesvolle beleggingsstrategie. Wie denkt de klappers daarbij mis te lopen, vergeet dat particuliere beleggers meestal weinig krijgen toegewezen bij zo’n introductie.

Rendement beursintroducties valt dit jaar tegen

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.