China een van de voornaamste risico’s

13 december 2021 13:22

Met de afnemende groei is een de ontwikkeling in China een van de grootste risico’s in 2022. Maar het biedt de belegger ook kansen en diversificatie.

Verzend het artikel per e-mail
China een van de voornaamste risico’s

China is een van de voornaamste risico’s voor beleggers in 2022. Daarmee is het ook de regio met de meeste kansen. Het staat niet voor niets in hetzelfde Chinese karakter. Terwijl de daling van de Chinese aandelenmarkt in het afgelopen jaar lelijk afsteekt tegen de hoge plussen op de Westerse markten, was China voor obligatiebeleggers de place to be. De tienjaarsrente daalde van 3,1% naar 2,8%. Bovendien was de renminbi de sterkste munt dit jaar met een plus van 11% versus de euro en 3% versus de dollar. Dat de Chinese centrale bank de beleningsrente enigszins heeft verlaagd, is dan ook een logisch gevolg van een poging de munt te verzwakken. De kracht van de renminbi ligt echter niet alleen in de hogere rente maar vooral in het fors opgelopen handelsoverschot.

De kracht van de obligatiemarkt en de zwakte van de aandelenmarkt kan natuurlijk niet los worden gezien van de lagere groei in China. Het leeglopen van de vastgoedzeepbel met het faillissement van Evergrande en de financiële problemen bij meerdere concurrenten is een proces dat nog minstens een jaar voelbaar zal zijn. De poging van China om minder afhankelijk te zijn van export en vastgoed en de economie meer te richten op technologie en consumptie is een mooi vergezicht, maar leidt voorlopig tot lagere groei. De trendgroei op termijn zou sowieso zijn afgenomen. Dat China de transitie maakt en niet vol inzet op het oude groeimodel is lovenswaardig. Het voorkomt dat de onevenwichtigheid groter wordt. Dat beleggen in China diversificatievoordelen biedt, is een understatement van jewelste.

Chinese obligaties in trek

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.