Luchtvaartsector last van beursturbulentie

15 december 2021 15:05

De heropleving in besmettingen door de virusvariant omikron heeft een negatieve uitwerking op de luchtvaartsector, hotelketens, winkelvastgoed en de reisbranche.

Luchtvaartsector last van beursturbulentie

Sinds het begin van de corona-uitbraak in 2020 is het nodige herstel in de luchtvaartsector, hotelketens, winkelvastgoed en de reisbranche te verwachten. De heropleving in besmettingen door de virusvariant omikron heeft echter wederom een negatieve uitwerking op de sectoren. Aandelen zoals TUI (-10%), KLM (-23%), Unibail (-10%) en Easyjet (-28%) liggen er dit jaar dan ook gehavend bij. De financiële posities van consumenten zijn niet de reden van het uitblijvende herstel, want die zijn goed.

De teruglopende vraag door reisrestricties, reisangst en kortere openingstijden van winkels wel, hoewel deze zijn te scharen onder de korte termijneffecten. Voor een opleving van dit type aandelen zal de vaccinatiegraad verder omhoog moeten en de boostercampagne vol op stoom moeten komen. Bovendien zal moeten uitwijzen of de huidige vaccins, al dan niet met een derde boosterprik, werken tegen de omikron-variant. Alleen dan kan het sentiment rond dit type aandelen omslaan. Daarnaast zouden minder zakenreizen en minder winkelbezoek door de digitaliseringsversnelling een rem kunnen blijven hebben op de koersontwikkeling van aandelen in deze sectoren op de lange termijn. Dit en de onzekerheid omtrent de omikron-variant hangen als een donkere wolk boven de heropeningsaandelen. Die hebben dus nog een lange weg voor de boeg tot volledig herstel.

Luchtvaartsector last van beursturbulentie

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.