Centrale banken opkomende markten leiden de dans

20 december 2021 15:19

Veel centrale banken in opkomende markten verhogen de rentes dit jaar om inflatie te beteugelen en verzwakking vd valuta aan te pakken. Gevolg:obligaties van opkomende markten worden geraakt, maar hogere reële rente en de hogere risico-opslag maken EMD interessanter als de inflatiedruk afneemt.

Verzend het artikel per e-mail
Centrale banken opkomende markten leiden de dans

Diverse opkomende landen hebben dit jaar de rentes verhoogd om de stijgende inflatie een halt toe te roepen en de verzwakking van hun valuta te stoppen. De Mexicaanse centrale bank is het laatste voorbeeld die de rente met 0,5% verhoogde vorige week. Aziatische landen zijn hierop de uitzondering. Zij hebben over het algemeen geen renteverhogingen doorgevoerd (zie grafiek). Aziatische landen ervaren namelijk minder problemen aan de aanbodkant van de economie en hebben relatief gezien stabiele munten. Daarom valt de inflatie daar relatief gezien nog mee.

De renteverhogingen getuigen van prudent centrale bankbeleid om de inflatie aan te pakken. Wel raakt het de opkomende marktobligaties. Die blijven dit jaar dan ook achter. Positief is wel dat de risico-rendementsverhouding van de obligaties uit opkomende markten daarmee verbetert. Momenteel bieden de reële rentes, gemeten door de ‘core’ inflatie van de nominale rente af te halen, in opkomende markten gemiddeld een positief rendement van circa 2%. In vergelijking met de reële rentes die sterk negatief zijn in Europa en de VS is dat hoog. Ook oogt de risico-opslag relatief hoog in vergelijking met high yield bedrijfsobligaties. De vaccinatiegraden, de omikron variant en de ontwikkelingen van de inflatie zijn de belangrijkste drivers voor de prijsontwikkeling van obligaties in opkomende markten in de komende kwartalen. Als de inflatie in de loop van 2022 minder een wissel zal trekken op de wereldeconomie dan zal de druk op opkomende markten afnemen, zelfs als de Fed het steunpakket afbouwt en overgaat tot het verhogen van de rente. De potentiële uitstroom naar opkomende markten zal dan kunnen omslaan naar instroom vanwege het perspectief op hogere rendementen.

Centrale banken opkomende markten leiden de dans

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.