Tegenslag voor duurzaamheidsaandelen

22 december 2021 14:37

Het Build Back Better plan van Biden gaat niet door. Dit heeft gevolgen voor de duurzaamheidsagenda van de VS en daarmee ook voor de koersen van duurzaamheidsaandelen, onder andere van fabrikanten van elektrische auto's.

Verzend het artikel per e-mail
Tegenslag voor duurzaamheidsaandelen

Het Build Back Better plan van Biden, ter waarde van $1.750 miljard, gaat door de tegenstem van partijgenoot Joe Manchin niet door. Dit betekent een klap voor de duurzaamheidsagenda van de Amerikaanse president. Biden heeft elke senator nodig voor een meerderheid en kan nu niet zo slagvaardig opereren als zijn partij zou willen. In het plan zijn forse investeringen ingeruimd voor duurzame energie. Amerikanen zouden volgens het plan een belastingvoordeel krijgen tot $12.500 bij de aanschaf van een elektrische auto.


Het is daarom niet verwonderlijk dat aandelen zoals PlugPower (-6%), Enphase (-4%), Tesla (-4%) en Rivian (-3%) koersdruk ondervinden. Dat hiermee de Amerikaanse klimaatplannen tot een halt komen, is te kort door de bocht. Het infrastructuurplan van $1.200 miljard dat eerder is goedgekeurd, zal al het nodige bewerkstellingen. Ook op het niveau van individuele regio’s en staten gebeurt het een en ander. Duurzame ontwikkelingen staan dus niet stil. Wel is duidelijk dat aandelen die worden geassocieerd met duurzaamheid niet voortdurend de wind in de rug hebben.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.