Toyota en Volkswagen investeren in toekomst

6 januari 2022 15:47

Toyota en Volkswagen willen volgens Bloomberg in de komende jaren voor $170 miljard investeren in elektrisch rijden om zo de concurrentiestrijd aan te gaan met de ‘pure-players’ zoals Tesla, Rivian en Nio.

Toyota en Volkswagen investeren in toekomst

De ontwikkelingen op de markt voor elektrische auto’s raken in een stroomversnelling. Het klimaatakkoord is de drijvende kracht achter deze draai. Dat heeft zich ook vertaald in een hoog rendement van het brede thema Future of Mobility van 37% over 2021. Het marktaandeel van elektrische auto’s in de nieuwe verkopen is momenteel 16% in Europa, 10% in Azië en 4% in de VS. Er is dus nog veel ruimte om het aandeel van elektrisch te verhogen. Dat besef is er ook bij de twee grootste autoproducenten ter wereld. Toyota en Volkswagen willen volgens Bloomberg in de komende jaren voor $170 miljard investeren in elektrisch rijden om zo de concurrentiestrijd aan te gaan met de ‘pure-players’ zoals Tesla, Rivian en Nio.

Beleggers kopen de pure-players op hoge waarderingen onder het motto dat ze straks de hele markt gaan bepalen en dat de bestaande zullen verdwijnen. Daartegenover staan de traditionele autobedrijven met lage waarderingen. Volkswagen en Toyota hebben respectievelijk een koers-winstverhouding van 8 en 12. De strategische keuzes van het management zijn cruciaal. Aarzeling kan een bedrijf de kop kosten. De stappen die Toyota en Volkswagen nemen zijn daarom belangrijk om relevant te blijven in de transitie naar elektrisch rijden. Ze hebben daarbij een paar troeven in handen zoals merkloyaliteit, schaalvoordelen, een mondiaal dealernetwerk en productiefaciliteiten waarmee ze de strijd aan kunnen gaan.

Toyota en Volkswagen investeren in toekomst

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.