Ondanks verkoop zien Prosus beleggers alleen Tencent

6 januari 2022 15:55

Dat Tencent 3% van haar belang in Sea verkoopt, kan beleggers niet bekoren. Hoewel Prosus 2% van de aandelen in Tencent heeft verkocht, blijft het belang de waarde van Prosus volledig bepalen.

Ondanks verkoop zien Prosus beleggers alleen Tencent

De onrust rond de Aziatische techreuzen raakt ook de AEX, waar Prosus met een beurswaarde van € 150 miljard een van de zwaargewichten is. Ondanks de verkoop van een 2%-belang in Tencent vorig jaar wordt de waarde van het aandeel Prosus nog steeds volledig bepaald door de waarde van het resterende 31%-belang in Tencent. Nu dat bedrijf te lijden heeft van het ingrijpen door de Chinese overheid, is dat een remmende factor van formaat. Tencent zegt nu met de verkoop van $ 3 miljard aan aandelen in Sea, een bedrijf in Singapore met notering aan de Nasdaq, de aandacht te vestigen op de waarde van haar aandelenportefeuille: het belang in Sea is slechts met 3% verminderd tot 18,7%.

Maar beleggers zetten vraagtekens bij de achtergrond van de verkoop. Het aandeel Sea is met 40% gedaald in de afgelopen drie maanden en de verkoop brengt het stemrecht onder 10%. Eerder werd de verkoop van aandelen JD.com al beschouwd als een zoenoffer aan de machtshebbers in Beijing. Prosus heeft zich gecommitteerd tot 2024 geen aandelen Tencent meer te verkopen, dus tot die tijd blijft het aandeel een proxy voor Tencent. Tenzij het management beleggers kan overtuigen van de waarde van de rest van de activiteiten in internet, digitale media en e-commerce.

Ondanks verkoop zien Prosus beleggers alleen Tencent

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.