Hoe brengen techfondsen de ‘spec-tech’ crash door?

13 januari 2022 9:08

Het dumpen van zogenaamde ‘spec-tech’ was afgelopen maanden in volle gang. We bekijken hoe dit de techfondsen in het favorieten assortiment raakt.

Verzend het artikel per e-mail
Hoe brengen techfondsen de ‘spec-tech’ crash door?

Het dumpen van zogenaamde ‘spec-tech’, waarmee speculatieve hoogvliegers uit de technologie sector worden aangeduid, was afgelopen maanden in volle gang. Binnen het favorieten assortiment wordt een aantal techfondsen aangeboden welke met name actief zijn binnen de thema’s robotica en cybersecurity. De performance van deze fondsen sinds de start van de sell-off is in de grafiek weergegeven. Hoewel pijnlijk, zijn de verliezen van minder dan 10% nog te overzien wanneer je dit bijvoorbeeld vergelijkt met de bijna 30% daling van de Ark Innovation ETF welke niet tot het assortiment behoort. De grootste klappen vielen namelijk bij verliesmakende softwarebedrijven, welke relatief beperkt voorkomen in de portefeuilles van de genoemde fondsen. De iShares Digital Security tracker heeft met 42% de grootste exposure naar software waar dit voor de andere fondsen 20%-30% is. Namen als Cloudflare en DocuSign die de helft van hun marktwaarde verloren droegen sterk bij aan de underperformance van deze tracker. Fondsen waar sprake is van actief beheer presteren in deze markt doorgaans beter doordat de managers de aandelenkeuzes aanpassen mede op basis van waardering en groeivooruitzichten.

Hoe brengen techfondsen de ‘spec-tech’ crash door?

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.