Italiaanse verkiezingen en einde PEPP programma bepalend voor Italiaanse rente

19 januari 2022 12:49

Het Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) opkoopprogramma van de ECB loopt eind maart ten einde. Bovendien wordt volgende week een nieuwe president gekozen. De uitkomst zal bepalend zijn voor de richting van de Italiaanse rente.

Italiaanse verkiezingen en einde PEPP programma bepalend voor Italiaanse rente

De kredietopslag in Italië is opgelopen vanwege onzekerheid over de politieke situatie in Italië en het feit dat in maart het opkoopprogramma Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) van de ECB wordt beëindigd. De Italiaanse kredietopslag is in 3 maand tijd opgelopen van 110 naar 133 basispunten. Het lopende opkoopprogramma Asset Purchase Program (APP) wordt wel tijdelijk verhoogd om de transitie soepel te laten verlopen, al zal het een stuk minder zijn dan de 60 miljard per maand onder het PEPP programma. Hoewel er netto minder obligaties worden uitgegeven door de lidstaten, zal er dus per saldo fors minder worden aangekocht door de ECB dan in 2021 en 2020.

Voor Italië speelt ook de onzekerheid over de politieke situatie in het land een rol. Voor Italië staan namelijk komende week presidentsverkiezingen op het programma. Die zullen mede bepalen of de beoogde hervormingsagenda van Draghi kan worden uitgevoerd die onder zijn leiding in de steigers is gezet. Draghi zelf is een van de favorieten om president te worden. Hij geniet het vertrouwen van beleggers. Als Draghi president wordt, geeft dat weliswaar wat onzekerheid over de huidige regering, maar hij kan dan langer zijn stempel drukken op het beleid dan in de situatie wanneer hij zijn premierschap zal uitdienen in de komende 1,5 jaar. Het presidentschap is namelijk voor 7 jaar. In het scenario dat hij wordt gekozen, is daarom de kans op broodnodige hervormingen groter. Dit komt de langetermijn groeicapaciteit van Italië ten goede en ook de houdbaarheid van de schulden. Het zal daarmee een dempende uitwerking hebben op de risicopremie van Italiaanse staatsobligaties, waarmee een tegenwicht wordt geboden voor de geleidelijke afbouw van de steunaankopen door de ECB.

Italiaanse verkiezingen en einde PEPP programma bepalend voor Italiaanse rente

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.