Beleggen in bankenaandelen is weer populair

20 januari 2022 16:48

Momenteel hebben bankenaandelen de wind weer mee vanwege stijgende rente en sterk balans. Zo is de MSCI All Country World Financials index met 33,8% gestegen in 2021.

Beleggen in bankenaandelen is weer populair

Aandelen in de financiële sector hebben een sterk jaar achter de rug, zo steeg de MSCI All Country World Financials index 33,8% in 2021. Banken zitten samen met andere waarde-aandelen al jaren in het verdomhoekje. Maar momenteel hebben banken de wind weer mee. Om te beginnen zijn banken de coronacrisis veel beter in gegaan dan tijdens de krediet- en eurocrisis. Want zowel in Europa als de VS zijn de bankbalansen sterk verbeterd door een combinatie van hogere eisen aan reserves en slechte leningen en strenger toezicht. De banken kunnen dus tegen een stootje. Verder een factor die vaak als positief wordt gezien voor banken is de spread tussen korte en lange rente. Immers hoe groter de spread, des te makkelijker is het voor banken om geld te verdienen op producten als hypotheken en leningen. In onze basisscenario verwachten wij dat de wereldeconomie dit jaar met circa 3,9% groeit met aanhoudende inflatiedruk (in de komende maanden) en kunnen centrale banken hun opkoopprogramma’s stoppen en de rente verhogen. Dat zal zonder twijfel een positief effect hebben op de rentecurve (het verschil tussen korte en lange rente). Uiteraard zijn er ook risico’s, zoals stijgende faillissementen en nieuwe virusvarianten met mogelijke lockdowns. Verder kan men afvragen of de goede nieuws al in de koersen zitten verwerkt.

De SPDR MSCI World Financials UCITS ETF belegt passief in bankaandelen en het Robeco New World Financials fonds actief. De lopende kosten zijn respectievelijk 0,30% en 0,96%.

Beleggen in bankenaandelen is weer populair

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.