Geopolitieke conflicten vaak kortstondig effect op de beurs

20 januari 2022 16:48

Geopolitieke gebeurtenissen, zoals de huidige situatie in Rusland, zorgen vaak voor een kortstondige daling op de beurzen vanwege het onverwachte aspect. In de dagen en weken erna herstelt de brede aandelenmarkt doorgaans snel. De ‘fundamentals’ zijn bepalend voor de aandelenmarkten en die worden over het algemeen niet langdurig beïnvloed door geopolitieke spanningen.

Geopolitieke conflicten vaak kortstondig effect op de beurs

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft tot nu toe weinig effect op de brede wereldindex. Wel raakt het de lokale beurs in Rusland. Sinds begin december is de MSCI Rusland met 16% gedaald. De historie laat zien dat de koersen van brede aandelenindices in eerste instantie negatief zullen reageren bij een eventuele escalatie door het verrassingselement. Maar over het algemeen zullen de koersen weer hersteld zijn in een relatief korte tijd van dagen, weken of maanden. Geopolitieke conflicten hebben doorgaans dus geen langdurig effect op de beurskoersen. De beurs wordt namelijk gedreven door economische groei, liquiditeit en bedrijfswinsten. Die worden doorgaans niet langdurig beïnvloed door geopolitieke spanningen. Het kantelpunt is onmogelijk om van tevoren aan te geven, maar de historie over eerdere gewapende conflicten geeft aan dat het herstel relatief snel gebeurt. Geen reden dus om afscheid te nemen voor de lange termijn belegger bij zorgen over een eventuele escalatie van het conflict aan de grens tussen Oekraïne en Rusland.

Geopolitieke conflicten vaak kortstondig effect op de beurs

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.