Het belang van een oogje in het zeil houden

3 februari 2022 16:38

Het Franse fondshuis Carmignac heeft recentelijk aangekondigd wijzigingen door te voeren bij een aantal van haar fondsen. Dit geeft reden om te onderzoeken wat dit betekent voor beleggers.

Het belang van een oogje in het zeil houden

Het Franse fondshuis Carmignac heeft recentelijk aangekondigd wijzigingen door te voeren bij een aantal van haar fondsen, waaronder Carmignac Portfolio. Voor ons reden om te onderzoeken at dit betekent voor beleggers in dit fonds.

Allereerst stijgen de kosten, waarbij de prestatievergoeding zal worden verhoogd van 10% naar 20%. Dit gaat tegen de trend van kostenverlagingen in die zichtbaar is in de markt. Daarnaast is hogere compensatie ook lastig te rechtvaardigden gezien de performance van het fonds, welke achterbleef bij andere fondsen in dezelfde categorie. Een andere belangrijke verandering is dat het mogelijk zal worden gemaakt te beleggen in niet-beursgenoteerde effecten. Het fonds mag nu 10% naar private aandelen alloceren, wat liquiditeitsrisico’s met zich meebrengt.

Dit toont het belang aan om als fondsbelegger op de hoogte te blijven van wat zich bij fondsen afspeelt waarin je belegt. Fondsen die wereldwijd in groeiaandelen met een grote marktkapitalisatie beleggen zijn o.a Threadneedle Global Focus en het NN Duurzaam Aandelen fonds.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.