Beleggers twijfelen alweer aan inflatiestijging

10 februari 2022 16:38

Sinds de ECB heeft aangegeven dat het de rente wil gaan verhogen, staan de koersen van inflatieleningen onder druk.

Beleggers twijfelen alweer aan inflatiestijging

Wie dacht dat de inflatie-onrust bij de ECB de koersen van inflatieleningen een impuls zou geven, moet vreemd op hebben gekeken van een koersdaling van meer dan 2,5% in deze obligaties sinds de persconferentie van de ECB van afgelopen donderdag. Inflatieleningen zijn obligaties waarbij de hoofdsom oprent met inflatie en de coupon wordt betaald over de geïndexeerde hoofdsom. Dit type obligaties was vorig jaar nog zeer in trek. De tracker op euro inflatieleningen steeg vorig jaar met 6,3% terwijl de tracker op reguliere staatsleningen in euro in 2021 met 3,6% in waarde daalde. Dat kwam niet alleen omdat de inflatie ruim 5% bedroeg, maar vooral omdat de onrust over inflatie enorm toenam.

Beleggers meten dat af aan het break-even punt: het inflatieniveau waarbij inflatieobligaties dezelfde rente geven als reguliere obligaties met dezelfde looptijd. Het renteverschil is dan de langetermijn inflatieverwachting die in de koersen is verwerkt. Begin 2021 was dat slechts 1,26% wat aangaf dat beleggers totaal niet op een opleving in de inflatie waren voorbereid. Een jaar later is dat break even punt 2,03%. Die toename in de verwachte inflatie heeft de koers van de inflatieleningentracker vooral een impuls gegeven in 2021. Sinds de persconferentie van de ECB neemt de inflatieverwachting weer af richting 1,7%. Dit geeft aan dat beleggers ervan uitgaan dat het beleid van de ECB uiteindelijk zal leiden tot een afkoeling van de inflatie in Europa, wat de prijs van de euro-inflatieobligaties heeft gedrukt.

Beleggers twijfelen alweer aan inflatiestijging

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.