Instroom naar aandelenfondsen naar nieuw record

10 februari 2022 13:19

Over heel 2021 komt de instroom voor aandelenfondsen uit op een record van 367 miljard euro versus 212 miljard euro in 2020. Bij de obligatiefondsen was dat ruim 270 miljard euro en dat is 60% meer dan in 2020.

Instroom naar aandelenfondsen naar nieuw record

In het laatste kwartaal van vorig jaar werd door beleggers meer in aandelen belegd dan in obligaties. Volgens data van Morningstar hadden aandelenfondsen ruim 63 miljard euro aan instroom, terwijl bij obligatiefondsen sprake was van 57 miljard euro. Over heel 2021 komt de instroom voor aandelenfondsen uit op 367 miljard euro versus 212 miljard euro in 2020. Daarmee beleefden aandelenfondsen hun beste jaar ooit. Bij de obligatiefondsen was dat ruim 270 miljard euro en dat is 60% meer dan in 2020. In het vierde kwartaal stapten beleggers vooral in wereldwijde large-cap blend aandelen en US large-cap blend aandelen. Bij obligaties stapten beleggers vooral in wereldwijde-, inflatie- en Aziatische high yield-obligaties, waar respectievelijk 13 miljard, 5 miljard en 3 miljard euro instroomden.

Voor inflatie-obligaties is dat ruim een verdubbeling t.o.v. het derde kwartaal. Obligatiebeleggers zijn dus duidelijk bezig zich te beschermen tegen stijgende inflatie. Opvallend was de uitstroom van ruim 7 miljard uit obligaties van opkomende markten Het vooruitzicht van een krapper monetair beleid door de Fed raakt beleggers in de opkomende markten. Want een minder ruime liquiditeit van Amerikaanse dollars kan het schuldpapier van opkomende markten schaden via de betalingsbalans.

Instroom naar aandelenfondsen naar nieuw record

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.