Bankwinsten vallen mogelijk terug in tweede jaarhelft

18 februari 2022 8:11

De koersen van bankaandelen zijn sterk aangetrokken dit jaar. Het zicht op verdwijnen van negatieve rentes speelt daarbij een belangrijke rol. Maar voortzetting van het winstherstel in de tweede jaarhelft is niet voor alle banken te bereiken.

Bankwinsten vallen mogelijk terug in tweede jaarhelft

Tegenover de verliezen voor de brede marktindexen staat de Europese bankenindex er goed op met een plus van ruim 10% op de borden dit jaar. Deels is dit te danken aan betere winsten en hervatting van de dividenden die waren opgeschort tijdens de pandemie op last van de toezichthouder. Maar het voornaamste is dat de recente rentestijging voor de banken een zegen is. Ze hadden moeite met het doorberekenen van de negatieve rentes aan de spaarders. Daarvoor kregen ze de afgelopen tijd compensatie van de ECB doordat ze voor nieuwe uitzettingen, financiering konden krijgen tegen een negatieve rente.

Het ziet er echter naar uit dat de banken deze meevaller gaan kwijtraken in juni. Enige respijt zou kunnen komen uit lagere verplichte reserves bij de ECB. Mogelijk staan de banken er straks alleen voor in hun financiering. Bij de halfjaarcijfers zal het interessant zijn om te zien of banken het winstherstel in de tweede jaarhelft kunnen voortzetten. Dat zou de verschillen tussen de bankaandelen vergroten.

Eurostoxx banken

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.