Beleggen in gezonde levensstijl gaat verder dan voeding

24 februari 2022 13:06

Het thema gezonde levensstijl is er één die blijft en sterke groeivooruitzichten heeft. Drie belangrijke triggers hiervoor zijn: regulering, innovatie en gemak.

Verzend het artikel per e-mail
Mand met verse groenten en brood

Het thema gezonde levensstijl is er één die blijft en sterke groeivooruitzichten heeft. Drie belangrijke triggers hiervoor zijn: regulering, innovatie en gemak. Onder regulering valt de toenemende focus van de overheid om een gezonde levensstijl te promoten. Zeker tijdens de pandemie bleek hoe belangrijk werken aan je fysieke en mentale gezondheid is. Maar ook de suikertax die in steeds meer landen wordt ingevoerd en belastingverlagingen voor gezonde voeding stimuleren de vraag naar gezonde voeding.


Bij innovatie gaat het wereldwijd om investeringen in duurzame landbouw met behoud van biodiversiteit. Technische instrumenten die precisielandbouw en vertical farming (agrarische productie in kantoorruimtes) mogelijk maken, maken ook dat landbouwgrond minder uitgeput. Innovatie komt ook terug in het productaanbod met een groei van plant based voeding inclusief vleesvervangers. Bedrijven als Oatly, BeyondMeat en Unilever met de producten onder de noemer VegetarischeSlager bieden een groot assortiment aan. Een trend die naar verwachting zal aanhouden gezien het aantal mensen dat bewust kiest voor vegetarische en veganproducten en het aanbod in de standaard supermarkten.

De aandacht voor een betere gezondheid en voor het milieu komt ook terug in de derde trigger namelijk voedingsgemak waarmee ook voedselverspilling kan worden tegengegaan. Zo groeit het aanbod en vraag naar maaltijdboxen zoals HelloFresh en leverdiensten.

Voor beleggers is het thema gezonde levensstijl interessant omdat het de mogelijkheid biedt om in zowel innovatieve groeiers te beleggers als in bedrijven met een sterk merk, prijsmacht en gezonde kasstromen. Het 1895 Aandelen Thematic Opportunities fonds belegt in deze trends op het gebied van een gezonde levensstijl. Net als RobecoSam Sustainable Healthy Living en BNP Consumer Innovators.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.