Impact Oekraïne-Rusland conflict op fondsen

3 maart 2022 16:13

Sinds afgelopen maandag is de aandelenbeurs in Moskou gesloten voor buitenlandse partijen. Fondsen die voor een belangrijk deel in Rusland beleggen, kunnen hierdoor geen orders afhandelen en hun NAV (net asset value), of wel de koers, vaststellen. Velen van hen zagen zich hierdoor gedwongen om de handel in hun fondsen stil te leggen.

Sinds afgelopen maandag is de aandelenbeurs in Moskou gesloten voor buitenlandse partijen. Fondsen die voor een belangrijk deel in Rusland beleggen, kunnen hierdoor geen orders afhandelen en hun NAV (net asset value), of wel de koers, vaststellen. Velen van hen zagen zich hierdoor gedwongen om de handel in hun fondsen stil te leggen. Er zal dus moeten worden gewacht op een heropening van de beurs in Moskou voordat handel in deze fondsen kan worden hervat. De tabel geeft een overzicht van de aandelenfondsen in het assortiment met significante exposure naar Rusland.

Daar moet wel bij gezegd worden dat deze gegevens van Morningstar van eind januari zijn, en de huidige exposure ondertussen anders kan zijn als gevolg van hevige koersdalingen van Russische aandelen. Naast fondsen die hun focus op Rusland hebben worden ook fondsen die actief zijn in opkomend Europa hard geraakt. Dit komt omdat Russische bedrijven een groot deel uitmaken van deze markt.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.