War bonds zijn geen reguliere obligaties

4 maart 2022 10:30

De door Oekraïne uit te geven war bonds zijn geen reguliere obligaties.

War bonds zijn geen reguliere obligaties

Oekraïne probeert met de uitgifte van zogeheten war bonds aan inkomsten te komen om de oorlog te financieren. De obligaties hebben een nominale waarde van 1.000 Hryvna: dat is ongeveer € 30. De opbrengst van circa € 250 miljoen was niet buitengewoon maar de belangstelling van buitenlandse beleggers was verrassend groot. Oekraïne is daarom van plan er komende week meer uit te geven, mogelijk ook in dollars of euro.

War bonds worden traditiegetrouw door rijke landen uitgegeven aan hun onderdanen om tegen niet marktconforme voorwaarden te kunnen lenen. Beroemd zijn de 5% war bonds die het Verenigd Koninkrijk tijdens de Eerste Wereldoorlog uitgaf en die bijna 100 jaar hebben uitgestaan. Meer recent zijn de diaspora-obligaties van Griekenland. In 2012 probeerde Griekenland de financiële moeilijkheden met deze obligaties te stabiliseren.

War bonds obligaties zijn geen reguliere obligaties in een beleggingsportefeuille die via de markt worden verhandeld. Geïnteresseerden moeten zich rechtstreeks melden bij het Ministerie, al is de website vanwege de vrees voor cyberaanvallen niet makkelijk bereikbaar. Twitter werkt waarschijnlijk beter. Oekraïne heeft de afgelopen week gewoon de coupon van 7,75% betaald op de reguliere uitstaande bestaande dollarobligatie, die samenhing met de schuldsanering uit 2015. Klaarblijkelijk wil het land een faillissement vermijden hoewel er daarmee wel $ 300 miljoen het land uitstroomde. Reguliere obligaties van Oekraïne noteren nu 25-30%, dus de markt houdt rekening met een nieuwe schuldsanering op enig moment.

War bonds zijn geen reguliere obligaties

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.