Splitsing geeft koersen een zet

1 april 2022 17:09

Tesla kondigde maandag voor de tweede keer in twee jaar een aandelensplitsing aan. Hoewel een splitsing niets verandert aan de waarde van een bedrijf, heeft het historisch gezien geholpen de aandelenkoers te stimuleren.

Verzend het artikel per e-mail
Splitsing geeft koersen een zet

Tesla kondigde maandag voor de tweede keer in twee jaar een aandelensplitsing aan. De koersreactie was stevig: het aandeel schoot die dag met 8% omhoog. Alphabet en Amazon gingen Tesla eerder dit jaar al voor en stegen met 7% en 5% op de dag van de aankondiging. Hoewel een splitsing op fundamentele basis niets verandert aan de waarde van een bedrijf, heeft het historisch gezien geholpen de aandelenkoers te stimuleren. Het wordt gezien als een teken van vertrouwen vanuit management dat het aandeel goed zal blijven presteren. Management heeft namelijk vaak een losjes gedefinieerd bereik waarbinnen het wil dat hun aandelen handelen. Een splitsing zouden ze dan alleen willen doen als ze geloven dat de koers anders niet terugvalt binnen dat bereik. Beleggers pikken dit dus op als een positief signaal die insiders afgeven.

Een andere reden die vaak door bedrijven wordt opgegeven om te splitsen is om het aandeel aantrekkelijker te maken voor de kleinere belegger. Voor deze groep beleggers is het opnemen van een aandeel Amazon in de portefeuille tegen $150 toegankelijker dan wanneer dit hen $3300 kost. De optie om fractionele aandelen te kopen doet dit enigszins teniet, maar die mogelijkheid is nog beperkt. Zodra de splitsing eenmaal voltooid is komt de koers vaak even onder druk te staan omdat beleggers geneigd zijn een deel van hun nieuwe aandelen te verkopen.

Splitsing geeft koersen een zet

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.