Beleggers stappen uit de obligatiefondsen

21 april 2022 16:24

Zorgen over de torenhoge inflatie, fors stijgende obligatierente en de Russische invasie van Oekraïne veroorzaakten een correctie op de financiële markten en een uitstroom uit obligatiefondsen in het eerste kwartaal van dit jaar.

Beleggers stappen uit de obligatiefondsen

Zo zagen de obligatiefondsen ruim 29 miljard euro aan uitstroom volgens Morningstar data. Dit staat in schril contrast met het laatste kwartaal van 2021. Toen stroomde nog 57 miljard euro in obligaties. Beleggers stapten vooral uit meer risicovolle obligatiecategorieën: high yield- en wereldwijde opkomende markten obligaties, waarbij respectievelijk circa 14 miljard euro en circa 6 miljard euro uitstroomden. Maar ook bij bedrijfsobligaties was er een uitstroom van ruim 7 miljard euro. Opvallend was de instroom van ruim 1,5 miljard in inflatie-obligaties. Obligatiebeleggers zijn dus nog duidelijk bezig zich te beschermen tegen stijgende inflatie. Aandelenfondsen deden het wel goed met ruim 48 miljard euro aan instroom, maar toch is dat circa 15 miljard euro minder dan een kwartaal eerder. In het eerste kwartaal stapten beleggers vooral in wereldwijde large-cap gemengd aandelen (circa 26 miljard euro) en US large-cap gemengd aandelen (circa 8 miljard euro).

Beleggers stappen uit de obligatiefondsen

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.