Niet overal in de wereld staan aandelen onder druk

6 mei 2022 8:56

De wereldindex staat sinds begin van het jaar in de min. Dat verhult regionale verscheidenheid.

Aandelen staan al sinds het begin van het jaar onder druk en de wereldindex schrijft dan ook rode cijfers. Niet geheel verrassend gezien de huidige staat van de wereld. Maar wie inzoomt op individuele regio’s, ziet wel degelijk grote verschillen in aandelenkoersen.

Het verhaal over de grote blokken van de wereldeconomie is bekend. De VS kampt met hoge inflatie, in Europa raast er voor de deur een oorlog, en grote delen van China zitten in lockdown. Allemaal niet bevorderlijk voor het sentiment onder beleggers. De koersen in deze delen van de wereld staan dan ook fors in de min.

Tegelijkertijd zijn er in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië landen die het op beursvlak juist goed doen en zelfs groene cijfers schrijven. Uitschieters daarbij zijn Brazilië (+26 procent) en Indonesië (+22 procent). Deze landen zijn grondstoffenexporteurs en zijn bovendien relatief afgezonderd van de geopolitieke situatie in Europa. Daarnaast profiteren zij van een sterke lokale munt, waardoor de aandelenrendementen in euro gemeten een extra impuls krijgen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.