Rechtvaardigen de economische cijfers het huidige beursklimaat?

12 mei 2022 10:39

Veel economische cijfers die momenteel worden gepubliceerd vallen positief mee en rechtvaardigen daarmee niet direct de huidige beleggingsomgeving. Wel is het aannemelijk dat deze cijfers langzaam maar zeker onder druk komen te staan naarmate de inflatie harder begint te bijten en de rentes op de kapitaalmarkt verder oplopen.

Rechtvaardigen de economische cijfers het huidige beursklimaat?

Hoge inflatie en aanstaande renteverhogingen vanuit de Fed en de ECB domineren momenteel het financiële nieuws. Maar rechtvaardigen de economische cijfers het huidige beursklimaat?


Kijkend naar voorspellende indicatoren is het beeld gemengd. Het consumentenvertrouwen staat in de eurozone weliswaar op het laagste niveau in twee jaar, maar het vertrouwen onder consumenten in de VS maakte in april een kleine sprong omhoog. Onder inkoopmanagers uit de Amerikaanse én Europese maakindustrie is het vertrouwen zelfs positief, ondanks de hoge grondstoffenprijzen en toeleveringsproblemen.


Maar ook bepaalde recente gerealiseerde cijfers zijn goed en verrassen vooralsnog positief. In de VS kwamen er vorige maand bijvoorbeeld meer banen bij dan verwacht en was er de grootste aanwas van nieuwbouw in 15 jaar tijd. Verder hebben veel bedrijven over het eerste kwartaal goede winstrealisaties gepresenteerd. Zij zijn in staat gebleken om ondanks oplopende kosten de omzet te vergroten.


Toch is de verwachting dat zulke cijfers langzaam maar zeker onder druk komen te staan naarmate de inflatie harder begint te bijten en de rentes op de kapitaalmarkt verder oplopen. De oplopende inflatie tast de consumentenbestedingen aan, en de stijgende rente beperkt de leencapaciteit van consumenten en bedrijven.

Rechtvaardigen de economische cijfers het huidige beursklimaat?

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.