Kijkje in de keuken bij gezondheidsfondsen

20 mei 2022 13:30

De bedrijven in het beleggingsthema ‘gezonde levensstijl’ blijven niet gespaard in het negatieve sentiment op de beurs. Voor de lange termijn blijft het thema interessant, mede nu een gezonde levensstijl alom wordt gepromoot omdat de gezondheidskosten de pan uitrijzen.

Kijkje in de keuken bij gezondheidsfondsen

Een gezonde levensstijl wordt alom gepromoot nu de gezondheidskosten de pan uitrijzen. Maar ook de VN heeft dit onderwerp hoog op de agenda staan met het duurzame ontwikkelingsdoel 3: Goede gezondheid en welzijn voor alle leeftijden (SDG3). Bedrijven die bijdragen aan het realiseren van dit doel hebben dan ook de aandacht van fondsmanagers.

Fondsen die inspelen op een gezonde levensstijl beleggen breed in dit thema. Veelvoorkomende subthema’s zijn:

Beweging en bijbehorende kleding. Bedrijven die veel voorkomen in deze beleggingsfondsen zijn onder andere Nike, Adidas, Lululemon en BasicFit. Gadgets om je gezondheidsprestaties bij te houden. Denk aan bedrijven als Fitbit en Garmin. Biologische en gezonde voeding, met beleggingen in bedrijven als Oatley, Beyond Meat, Unilever en Danone.

In de huidige verkoopgolf op de beurs is ook dit type bedrijven niet gespaard gebleven. Maar het zijn wel bedrijven die voor de lange termijn interessant blijven omdat ze inspelen op de trend van een gezondere levensstijl.

Ben je als belegger op zoek naar een aandelenfonds dat zich richt op een gezonde levensstijl? Voorbeelden van dit soort fondsen zijn het 1895 Aandelen Thematic Opportunities Fonds, Pictet Health en Robeco Sustainable Healthy Living.

Tot slot: aandacht voor SDG3 is nodig, maar laten we het duurzame ontwikkelingsdoel 2 van de VN niet vergeten: ‘Geen honger’. Mede door de oorlog in Oekraïne kampen landen in onder meer Oost-Afrika met hoge prijzen voor voedingsmiddelen en een voedseltekort. Hopelijk krijgt ook dit belangrijke onderwerp de aandacht en hulp die het nodig heeft in al het oorlogsgeweld.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.