Van +54% tot -20%: zo presteren verschillende sectoren sinds begin dit jaar

10 juni 2022 10:24

Aandelenbeurzen staan dit jaar in de min, maar de verschillen tussen sectoren zijn groot.

Van +54% tot -20%: zo presteren verschillende sectoren sinds begin dit jaar

Bij aandelen gaat de energiesector fier aan kop met een rendement van 54% dit jaar in dollars, gevolgd door de nuts- en metalensector (7,0% en 3,7%). Bij aanhoudende onrust, schaarste en hoge grondstofprijzen kunnen deze sectoren blijven floreren.

Defensieve sectoren houden schade beperkt

Defensieve sectoren, zoals defensieve consumentengoederen (voornamelijk voeding, dranken en plekken waar je die producten kunt kopen) en gezondheidszorg, blijven overeind. Consument defensief staat dit jaar 0,8% lager en gezondheidszorg staat op een min van 1,7%. Wel zien we dat bepaalde grote detailhandelaren uit de VS, zoals Target en Walmart, niet immuun zijn gebleken voor hogere inflatie en hogere rentes.

Cyclisch krijgt de zwaarste klappen

Cyclische sectoren hebben het zwaar, maar kunnen mogelijk wat herstellen als de coronaversoepelingen in China doorzetten. Vooralsnog zijn hier de grootste minnen zichtbaar: industrie (-9,3%), IT (-17,1%) en consument cyclisch (-19,6).

Meer weten over actuele ontwikkelingen op de financiële markten?

Van +54% tot -20%: zo presteren verschillende sectoren sinds begin dit jaar

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.