Vooruitblik cijferseizoen: alle ogen op vooruitblik bestuurders

8 juli 2022 10:58

Een enerverend cijferseizoen staat voor de deur. We gaan komende weken zien of de inflatie grip begint te krijgen op de kwartaalcijfers van bedrijven. Interessanter nog is de toelichting door CEO’s en CFO’s. De vooruitzichten die zij afgeven zullen bepalend zijn voor het sentiment onder beleggers, en dus voor de ontwikkeling van de aandelenkoersen.

Vooruitblik cijferseizoen: alle ogen op vooruitblik bestuurders

Het eerste halfjaar van 2022 is achter de rug. Daarmee is ook de tijd aangebroken voor bedrijven om hun cijfers over het tweede kwartaal te rapporteren. In onzekere markten, zoals die waarin we ons nu bevinden, zie je vaak hevige schommelingen in koersen na kwartaalrapporten. Denk bijvoorbeeld aan Netflix dat vorig kwartaal bijna 40% daalde in een dag. Maar positieve verrassingen met grote prijsstijgingen zijn net zo goed mogelijk. In Q1 waren de resultaten in meer dan 70% van de gevallen boven verwachting van analisten.

Impact van inflatie, energiekosten en stijgende lonen

Analisten zullen aan de lippen hangen van bestuurders om te peilen hoe bedrijven worden aangetast door de factoren die de markten in hun greep houden. Ze zullen bijvoorbeeld willen weten hoe bedrijven omgaan met inflatie. Hebben hogere energiekosten en stijgende lonen al impact op winstmarges? Andere onderwerpen die in de schijnwerpers zullen staan, zijn de druk op toeleveringsketens en de kans op een recessie.

Vooruitzichten zullen bepalend zijn

De focus zal vooral liggen op de vooruitzichten die het management afgeeft voor het komende kwartaal. Met de heersende recessieangst zullen beleggers naar signalen zoeken die een indicatie kunnen geven of een krimp in economische groei aanstaande is. Cijfers en vooruitzichten van vooral banken, energieproducenten, chipfabrikanten en retailers staan daarom extra in de belangstelling.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.