Inkoopmanagers VS houden vertrouwen in groei

11 juli 2022 16:27

De Amerikaanse inkoopmanagersindex wordt gezien als een belangrijke voorspeller van de economische activiteit. Opvallend: de laatste waarde duidt op groei, niet op een aanstaande recessie.

Opvallend: de Amerikaanse inkoopmanagersindex (PMI) blijft boven de 50. Dat duidt op groei, niet op een aanstaande recessie.

De inkoopmanagersindex van de VS (Purchasing Managers Index: PMI) en de S&P 500 (de index van de 500 grootste aan Amerikaanse beurzen genoteerde bedrijven) worden gezien als belangrijke voorspellers van economische activiteit in de VS, en daarmee van de bedrijfswinsten en aandelenkoersen.

Het Institute for Supply Management (ISM) vraagt inkoopmanagers naar de stand van hun voorraad, het aantal nieuwe orders, de personele bezetting, de order backlog en leveringen. Een waarde boven de 50 wordt gezien als teken van groei, een waarde onder de 50 als teken van potentiële recessie. In de VS is met name de dienstensector interessant, omdat deze 77% van de Amerikaanse economie beslaat. Hierin vind je bijvoorbeeld de financiële sector en zakelijke dienstverlening.

PMI loopt voor op S&P 500

Begin 2020 kwam de coronacrisis voor iedereen als een plotselinge verrassing. Dit is in de grafiek hieronder terug te zien in de gelijktijdige daling van de PMI en de S&P 500. Echter, rond november 2021 zien we dat de PMI voorliep op de stevige koersdaling van de S&P 500. Sindsdien lijkt de PMI te stabiliseren, wat erop wijst dat een naderende recessie niet waarschijnlijk is, en dat de S&P 500 mogelijk ook de bodem gaat bereiken.

De PMI blijft duiden op groei (laatste cijfer: 53), waarbij de order backlog zelfs een versnelling van groei laat zien. De inkoopmanagersindex duidt er dus niet op dat een (diepe) recessie aanstaande is. De verwachting is dan ook dat – mocht het tot een recessie komen – deze niet vóór 2023 kan intreden.

Als belegger blijft het waardevol om de PMI nauwlettend in de gaten te houden. De volgende PMI voor de dienstensector wordt op 3 augustus bekendgemaakt.

Verschil in fortuin in opkomende markten

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.