Bedrijfscijfers van Nederlandse bodem

4 augustus 2022 12:04

Terwijl veel ogen gericht zijn op de bedrijfscijfers die uit de VS komen, houden wij vandaag een vinger aan de pols in eigen land. De staat van het Hollandse bedrijfsleven vormt immers een indicatie van wat we in Nederland kunnen verwachten qua economische ontwikkelingen. Daarnaast beleggen Nederlanders graag dichtbij huis, en daarom kan het AEX cijferseizoen van grote invloed zijn op hun portefeuilles.

Bedrijfscijfers van Nederlandse bodem

Prestaties AEX

Tot zover dit jaar staat de AEX index op een verlies van zo’n 7,5% tegenover 5,4% van de wereldindex. Blok aan het been dit jaar wat betreft rendement was ASML, wiens aandeel op -20% staat en met een gewicht van 15% in de index veel invloed heeft op de koers. Daartegenover staat mede-zwaargewicht Shell, welke met bijna 40% steeg en ook 15% van de AEX opmaakt.

Beide bedrijven hebben de index recentelijk omhoog gestuwd nadat ze sterke resultaten rapporteerden. Datzelfde kan niet gezegd worden van Philips, wiens kwartaalrapport teleurstellend was en ook voor zodanig werd afgerekend met een flinke koersdaling. Andere verliezers waren onder andere Signify, Randstad en Flow Traders.

Vooruitzichten

De bedrijven in de AEX zijn vaak grote internationale concerns. Het internationale karakter van de AEX bedrijven zorgt er ook voor dat ze veelal met dezelfde issues kampen als andere multinationals. Inflatie en hoge grondstofprijzen nemen een hap uit de winsten, terwijl de omzet nog wel blijft groeien.

Dat gezegd hebbende valt dit cijferseizoen niet tegen, en analisten hebben hun winstverwachtingen nauwelijks hoeven bijstellen. De cijfers leverden geen direct bewijs van een wankelende economie, en een nieuwe draai naar beneden van de AEX bleef tot nu toe dus ook uit.

grafiek Bedrijfscijfers Nederlandse bodem

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.