Build Back Biden

10 augustus 2022 11:11

Biden’s nieuwe klimaatwetgeving brengt de gestelde klimaatdoelstellingen voor 2030 dichterbij. De wet versterkt de uitgangspositie van bedrijven binnen het thema duurzame energie. Ook draagt de wet bij aan de politieke kansen van de Democraten bij de congresverkiezingen in november.

Vorige week was het zover. Na maanden van gedraal stemde de Amerikaanse senaat toch in met de Inflation Reduction Act (IRA). Deze wet is een potpourri van uitgaven aan klimaat en zorg, betaald vanuit onder andere extra belastingen op grote bedrijven. Politiek gezien is het een opsteker voor de Biden-regering in de opmaat naar de Congresverkiezingen van november dit jaar.

Maar de grootste betekenis zit in de zwengel die de wet op langere termijn geeft aan het bereiken van de door Biden gestelde klimaatdoelstellingen. Met de extra uitgaven aan klimaat komt het halveren van de uitstoot in 2030 ten opzichte van 2005 een stuk dichterbij. Door een beleggingsbril bekeken is de wet een opsteker voor bedrijven die actief zijn in het duurzaam opwekken van energie.

Een grote pot geld

De IRA bevat voor zo’n $370 miljard aan klimaat-gerelateerde uitgaven, een enorm bedrag. In combinatie met de klimaatuitgaven in de vorig jaar aangenomen infrastructuurwet komt de VS zelfs uit op een vergelijkbaar klimaatbudget als de Europese Unie.

Met de uitgaven wordt de productie van zonne- en windenergie gestimuleerd en de aanschaf van elektrische auto’s en warmtepompen gesubsidieerd. Ook worden energiebedrijven gestimuleerd om CO2 op te slaan en worden ze bestraft voor overtollige methaanuitstoot.

De extra klimaatuitgaven en -maatregelen blijven een decennium in de boeken staan en bieden daarmee zekerheid voor bedrijven en consumenten. De kans is groot dat de wet als vliegwiel voor private investeringen in duurzame energie fungeert. Een flinke opleving in de duurzame energie-index was direct zichtbaar.

De wet is overigens niet helemaal groen. Om de conservatieve Democraat Joe Manchin mee te krijgen wordt het boren naar olie en gas voor de kust van Alaska en in de Golf van Mexico vergemakkelijkt.

Politieke betekenis

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, levert de IRA slechts een bescheiden bijdrage aan het beteugelen van inflatie. De pijn van inflatie zit de politieke vooruitzichten van Biden al een flinke tijd in de weg.

Wel is het zo dat Biden en de Democraten met de nieuwe wet in november inmiddels een reeks concrete prestaties kunnen voorleggen aan de Amerikaanse kiezers. Er is een lichte draai zichtbaar in het sentiment onder Amerikaanse kiezers: hoewel de Democraten eerder op forse achterstand stonden, lijkt nu dat ze bij de congresverkiezingen ‘slechts’ de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden verliezen. De kans is groter geworden dat ze de Senaat zullen behouden. Daarmee werkt Biden niet alleen aan een beter klimaat maar ook aan zijn eigen politieke overlevingskansen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.