Beleggingsthema ‘gezonde levensstijl’ toont herstel ondanks hoge inflatie

16 augustus 2022 15:08

Het beleggingsthema ‘gezonde levensstijl’ heeft zich na een moeilijke start van het jaar hersteld. Biologische en plantaardige voeding is erg in trek. Ook bedrijven in duurzame agribusiness & innovatie en ziektepreventie & beweging presteren sterk. Ondanks de inflatie blijft het thema ‘gezonde levensstijl’ voor de lange termijn interessant.

De grondstofprijzen voor zowel metalen als agrarische producten rijzen de pan uit terwijl hoge energierekeningen de portemonnee van consumenten hard raken. Blijft de consument ook in deze uitdagende omgeving aandacht hebben voor gezonde keuzes? Is een beleggingsthema als ‘gezonde levensstijl’ bij hoge inflatie nog steeds interessant? Die vraag houdt beleggers bezig.

Wat houdt het thema ‘gezonde levensstijl’ in?

Het thema ’gezonde levensstijl’ speelt in op trends die een bijdrage leveren aan de transitie naar een duurzame economie waarin ook aandacht is voor gezondheid en ziektepreventie. Binnen dit thema zijn belangrijke subthema’s biologische voeding, duurzame agribusiness & innovatie, ziektepreventie & beweging en duurzaam transport & verpakkingen.

Het thema ‘gezonde levensstijl’ vormt 26% van het 1895 Aandelen Thematic Opportunities Fonds van Rabo Beheerd Beleggen Exclusief. Ook voor zelfbeleggers zijn er actief beheerde fondsen die op dit thema inspelen, bijvoorbeeld Pictet Health (met nadruk op gezondheidszorg en preventie) en RobecoSam Sustainable Healthy Living.

Prestaties en langetermijnperspectief

Het eerste kwartaal was lastig voor dit thema door de oorlog in Oekraïne, maar in het tweede kwartaal is herstel zichtbaar. Per saldo bleef het thema in het tweede kwartaal circa 2% achter bij de wereldwijde index. Voor de lange termijn blijven de subthema’s interessant voor de beweging naar een duurzame economie.

Biologisch en plantaardig in trek

Het eerste kwartaal was een lastige periode voor voedingsbedrijven door de oorlog in Oekraïne, die tot hogere prijzen voor grondstoffen leidde. In het tweede kwartaal was herstel zichtbaar bij biologische en plantbased voeding. Doordat prijzen van bepaalde voedingsmiddelen – zoals vlees, zuivel, granen en natuurlijke oliën – relatief hard zijn gestegen, zijn vegetarische en plantaardige producten een steeds aantrekkelijker alternatief in de supermarkt. Maar ook diepvriesproducten en maaltijdbezorgpakketten zijn in trek, waarbij meer oog is voor lokale producten en seizoensproducten om de kosten laag te houden en de uitstoot te verminderen. Bedrijven als HelloFresh, Nomad Foods en Vital Farms passen binnen dit thema.

Bij duurzaam transport & verpakkingen presteert Darling Ingredients (+9,5% dit jaar) sterk door nieuwe maatregelen tegen de inflatie en verlengingen van bestaande voordelen voor biodieselproducenten in de VS. Dit is ook een duurzaam bedrijf omdat het voedselverspilling tegengaat door dierlijke resten en vetten te verwerken tot biodiesel.

Het segment duurzame agribusiness & innovatie wint aan belangstelling door de oorlog, waardoor productie op thuismarkten wordt gestimuleerd. Bedrijven in dit segment zijn producenten van agrarische machines, zoals Agco en John Deere. Het sentiment voor deze bedrijven is ook verbeterd door de sterke resultaten die Agco heeft gepubliceerd.

Preventie en beweging blijft het goed doen

Bij subthema’s als gezondheidszorg, preventie en bewegen is zichtbaar dat sporten die tijdens corona populairder zijn geworden, zoals yoga, het goed doen. Hier heeft de maker van prijzige yogakleding Lululemon van geprofiteerd. Maar ook Shimano, dat actief is op het gebied van wielersport en metaalbewerkingen, doet het goed. Binnen gezondheidszorg blijven het segment farmacie en biotechbedrijven als Bruker en Novo Nordisk iets achter, mede door winstnemingen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.