De helft van het beleggingsjaar 2023 zit erop: terugblik in vijf grafieken
Het beleggingsjaar 2023 is alweer halverwege. Er is het nodige gebeurd: omtuimelende banken in de VS en Europa, voortdurende speculatie over het rentebeleid van centrale banken, een dalende dollar, een last-minute akkoord over het Amerikaanse schuldenplafond en niet te vergeten een golf van enthousiasme over kunstmatige intelligentie (AI). We vatten het halfjaar voor je samen in vijf grafieken.

De grote winnaars van de eerste helft van het jaar zijn de zogenoemde Big Tech-bedrijven. De zeven grootste Amerikaanse techbedrijven (Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet, Nvidia, Meta en Tesla) nemen door de flinke koersstijgingen dit jaar zo’n 60% van het rendement van de wereldindex voor hun rekening.
Je kunt als belegger vrijwel niet om deze ‘Magnificent Seven’ heen in je portefeuille. Aan de andere kant: wees je bewust van het risico dat een steeds groter deel van je portefeuille is geconcentreerd in een handjevol bedrijven. Het zijn bovendien bedrijven waarvan de koersen ver zijn opgelopen in verhouding tot de verwachte winst.

De eerste jaarhelft is vooral voor aandelenbeleggers goed geweest. Met een rendement van ruim 11% is een groot deel van het verliesjaar 2022 goedgemaakt. De economische ontwikkeling en de bedrijfswinsten waren beter dan verwacht. De laatste maanden werden de aandelenkoersen vooral opgedreven door de hoge verwachtingen die beleggers hebben van kunstmatige intelligentie (AI).
Obligatiebeleggers daarentegen boekten dit jaar tot dusver een bescheiden rendement van 2,3%. Zij kijken sinds de start van 2022 nog altijd tegen grote verliezen aan.

Hoewel de inflatie verder is afgenomen door de gedaalde energie- en voedselprijzen, zien we ook dat de onderliggende kerninflatie (gecorrigeerd voor energie en voedsel) juist op een hoog niveau blijft ‘plakken’. Deze vorm van inflatie wordt hoofdzakelijk gevoed door de arbeidsmarktkrapte, de loonontwikkeling en de huizenmarkt. En het is deze kerninflatie die in de praktijk moeilijk te bestrijden is.
Voor beleggers blijft een van de belangrijkste vragen hoe het pad naar prijsstabiliteit loopt, en wat daarvoor nodig is.

De rente is in de eerst jaarhelft zo goed als onveranderd gebleven. Door de hardnekkige kerninflatie en de solide arbeidsmarkt houden beleggers rekening met aanvullende renteverhogingen van centrale banken. Ook verwachten beleggers dat de rente voorlopig hoog blijft. Het rendement op Europese obligaties is daarom blijven steken op het hoogste niveau in meer dan twaalf jaar tijd.

Half maart viel Credit Suisse om. De koersen van de bufferobligaties van banken (coco’s) gingen onderuit en de verwachting was dat de markt nog veel tijd nodig zou hebben om zich hiervan te herstellen. Door de aanpak van de autoriteiten om het besmettingsgevaar in te dammen, is de rust weer teruggekeerd. Inmiddels durven partijen weer nieuwe coco’s uit te geven die door beleggers gretig worden gekocht.

Balanceren tussen stieren en beren
Benieuwd hoe onze beleggingsexperts aankijken tegen de huidige omgeving voor aandelen en obligaties? Lees dan onze actuele visie.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.