Japanse aandelen doen stap terug, maar vooruitzichten blijven sterk

19 juni 2024 15:09

Japanse aandelen staan na een goed eerste kwartaal onder druk. Grotendeels heeft dat te maken met het afwijkende monetaire beleid in Japan en de zwakke yen. Structureel zien we positieve ontwikkelingen in Japan. Reden om in de actief beheerde portefeuilles vast te houden aan onze overwogen positie.

Yen

Zwakke yen

Sinds de start van het tweede kwartaal staan Japanse aandelen in euro gemeten 7% lager, na het bereiken van een hoogterecord eind maart. Vooral de zwakkere yen als gevolg van het uiteenlopende beleid van de Bank of Japan (BoJ) en de Europese Centrale Bank (ECB) speelt een rol. De munt is dit jaar al 8% aan waarde kwijt versus de euro.

Grafiek

Al zijn er ook andere oorzaken aan te voeren voor het achterblijven van Japan. Zo zijn er onregelmatigheden ontdekt in testgegevens van veiligheidsproeven bij grote Japanse autofabrikanten, met koersverliezen tot gevolg. En is er sprake van winstnemingen nadat Japanse aandelen een mooie rit hebben gemaakt.

Rente blijft laag

Terug naar het beleid van de BoJ, dat dus impactvol is gebleken. Bijeenkomsten van de centrale bankiers zorgen steevast voor koersbewegingen. Dat bleek ook afgelopen vrijdag, toen de BoJ besloot om de kortetermijnrente gelijk te houden op een niveau van maximaal 0,1%.

Wel werd aangekondigd dat het inkoopprogramma van obligaties langzamerhand zal worden afgebouwd, om de val van de yen enigszins te stabiliseren. Een zwakke yen leidt tot hogere importkosten, iets waar de consument de nadelen van kan ondervinden. Wel is het positief voor de exportpositie van bedrijven.

Mogelijk besluit de BoJ in de vergadering van juli de rente wat te verhogen. Dat zou in onze ogen geen serieuze rem zetten op de bedrijvigheid: voor Japanse bedrijven blijft de rente laag.

Ook in internationaal perspectief blijft het monetair beleid in Japan ruim, dus stimulerend voor de economie. De tienjaarsrente ligt in Japan 3,3% lager dan in de VS, en het verschil in beleidsrente is nog steeds 5%. Omdat de rente in de VS langer hoog blijft dan eerst werd gedacht, blijft dit verschil nog langer voortduren. Dat geeft druk op de yen. De yen staat momenteel op de laagste stand in bijna veertig jaar.

Grafiek

Verbetering van de beleggingsomgeving

Dit alles neemt niet weg dat er sprake blijft van een aantal ontwikkelingen die gunstig zijn voor Japanse aandelen. Om een aantal zaken te noemen:

    De inflatie is al geruime tijd boven de 2%, wat heeft geleid tot stijgende lonen. Op het gebied van goed bestuur (corporate governance) worden hervormingen doorgevoerd. Denk daarbij aan afbouw van cross-holdings om concurrentie te bevorderen. Daarnaast zorgt de focus op aandeelhouderswaarde voor terugkoop van eigen aandelen en hogere dividenduitkeringen. Dat is een van de redenen waarom Japanse aandelen in de gratie zijn geraakt bij buitenlandse beleggers. Er zijn belastingvoordelen voor Japanners die in de aandelenmarkt beleggen onder het zogenaamde NISA-plan. Het aantal toeristen neemt sterk toe, net als de immigratie en de arbeidsparticipatie van vrouwen, die inmiddels op recordniveaus staat. Japan biedt de chipsector aantrekkelijke voorwaarden om fabrieken te bouwen. Daar maakt bijvoorbeeld de Taiwanese chipgigant TSMC dankbaar gebruik van. De waardering van Japanse aandelen (afgemeten aan de koers-winstverhouding) staat op gemiddelde niveaus als je kijkt naar de afgelopen twintig jaar. De winstverwachtingen zijn positief.

Overweging Japan

Kortom, allemaal redenen voor ons om vast te houden aan een overweging van Japanse aandelen. Concreet betekent dit dat Japanse aandelen 9% vormen van het 1895 Macrofonds. Dat is een hoger gewicht dan ze in de wereldaandelenindex (5%) hebben.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.