Japanse aandelen tonen herstel na forse klap
De recente koersval in Japan vormt voor ons geen aanleiding om onze relatief grote Japanse positie in het 1895 Macrofonds aan te passen. We zien genoeg redenen waarom Japanse aandelen sterk kunnen presteren.

Historische tik
We zien in de laatste dagen herstel optreden na de historisch tik die de Japanse beurs kreeg op 5 augustus. De beurs daalde toen met 12,4%, nadat de daling al in de week daarvoor was ingezet. Gecombineerd verloor de Japanse aandelenindex Topix 18% in euro in het tijdsbestek van een week.
Aanleiding voor de verkoopgolf
Beleggers werden verrast doorde Bank of Japan (BoJ), die ruimte liet voor meer renteverhogingen dan waarop werd gerekend. Dat kwam op het moment dat de Amerikaanse rentes daalden vanwege een zwak banencijfer en een daling in het producentenvertrouwen. Het renteverschil tussen de VS en Japan werd dus kleiner. Dit zorgde ervoor dat de yen opeens fors sterker werd.
Sommige beleggers hadden de Japanse munt gebruikt als goedkope financieringsbron. Zij zagen zich door de valuta- en rentestijging ineens gedwongen hun posities in de yen te verkopen. Dat leidde er weer toe dat andere beleggers met geautomatiseerde strategieën ook massaal gingen verkopen. Zo ontstond een sneeuwbaleffect.
Herstel
Sindsdien zien we dat een sterke rally het grote verlies van 5 augustus ongedaan heeft gemaakt. Betere economische cijfers uit de VS en sussende woorden van vice-gouverneur Uchida van de BoJ dat er geen verdere renteverhogingen zullen komen als de markt onrustig is, brachten rust op de markt. Ook de koers van de yen is gestabiliseerd.
Wel staan Japanse aandelen nog 7,5% onder de top van 31 juli. Bepalend voor verder beursherstel op korte termijn zijn de economische cijfers uit de VS. Kijken we naar de middellange termijn, dan verwachten we dat de wereldeconomie blijft groeien. Belangrijk voor een exportland als Japan.
Hervormingen gunstig voor aandelenbeleggers
Daarnaast zien we dat een aantal structurele veranderingen in Japan gewoon doorgaan:
Aandelen goedkoper dan gemiddeld
Tegelijkertijd is door de correctie de koers-winstverhouding van Japanse aandelen gedaald naar 13,6, onder het langjarig gemiddelde. Daarmee zijn Japanse aandelen goedkoper, dus aantrekkelijker geworden voor beleggers.
Gunstige omstandigheden voor bedrijven
Ook is de winstontwikkeling van Japanse bedrijven positief. Op economisch vlak gaat het niet slecht, het inflatiebeeld is positief en de lonen stijgen. De yen is weliswaar sterker geworden, maar staat nog altijd op een lager niveau dan aan het begin van het jaar. Daarnaast is de rente nog altijd laag. Daarmee blijft financiering voor bedrijven goedkoop.
Kortom, genoeg redenen om vast te houden aan onze overwogen positie in Japan in het 1895 Macrofonds. Dat wil zeggen: het fonds bevat een hoger percentage Japanse aandelen dan de brede wereldindex.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.