Blog: mijn fonds of ETF gaat op de schop, wat nu?

17 februari 2025 10:33

Fusies en overnames zijn in fondsenland niet van de lucht. Dit kan gevolgen hebben voor het fonds of de ETF waar je in belegt. Houd je fondsenportefeuille na een fusie of overname tegen het licht: zijn er veranderingen en, zo ja, past het fonds of de ETF nog bij je beleggingswensen?

Rishma Moennasing

De assetmanagementindustrie blijft in beweging met fusies en overnames om schaalvoordelen te behalen, kosten te drukken en inkomsten te verhogen. Afgelopen tijd hebben we de overname van NNIP door Goldman Sachs Asset Management gezien. AXA is overgenomen door BNP Paribas. Naar verluidt heeft Amundi belangstelling voor Allianz. En dit zijn slechts een paar voorbeelden. Het zijn allemaal belangrijke namen met een groot aanbod van fondsen en ETFs.

Zo’n fusie is het moment voor de assetmanager om zijn assortiment op schonen. Als belegger doe je er daarom verstandig aan om scherp te volgen of er iets verandert in het fonds of de ETF waar je in belegt.

Waar let je als belegger op?

Dit zijn een paar belangrijke punten om in het oog te houden. Je vindt deze informatie via de Fondsselector, waar je onder andere het Essentiële Informatiedocument kunt raadplegen. Of bekijk het factsheet van het fonds en de website van de fondsaanbieder.

    Blijft het fonds waar je in belegt bestaan of wordt het samengevoegd met een andere fondsstrategie? Als fondsen samengaan, controleer dan of dit nieuwe fonds past bij je uitgangspunten en de beleggingsaanpak die je voor ogen hebt. Zo kan een landenfonds opgaan in een breed beleggend regiofonds. Veranderen de fondskosten na een fusie of overname ? Idealiter nemen de kosten af, maar dat gebeurt niet altijd. Blijft kennis en expertise zitten om het fonds of de ETF efficiënt te beheren? Verandert de beleggingsstrategie of het duurzaamheidsbeleid van een fonds? Stel dat je koos voor een waardefonds, een fonds dat belegt in gevestigde namen die een stabiel dividend uitkeren. Blijft het fonds gericht op waardeaandelen of belegt het inmiddels ook in de tegenhanger daarvan, groeiaandelen? Blijft het fonds dividend uitkeren of herbeleggen? En blijft een eventueel fiscaal voordeel in stand? Je kunt bijvoorbeeld voor een fondsstructuur hebben gekozen met minder dividendlek, terwijl dit voordeel in de nieuwe structuur is verdwenen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.