Europese aandelen krijgen weer wat kleur op de wangen
Europese aandelen staan op +9% sinds de start van het jaar. Stijgende bedrijfswinsten, politieke ontwikkelingen en de noodzaak van meer defensie-uitgaven spelen daarbij een rol. Is dit een tijdelijke opleving of kan het herstel doorzetten?

Nieuwe geopolitieke realiteit
Sinds het aantreden van de Amerikaanse president Trump zitten Europese aandelen in de lift. Opvallend, aangezien de VS met Trump aan het roer juist weg beweegt van het bondgenootschap met Europa.
Beleggers zien ook kansen in deze nieuwe realiteit. Ze anticiperen op hogere Europese hogere uitgaven aan wapensystemen en militaire uitrusting. Daar spinnen Europese wapenproducenten garen bij. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne laten defensie-aandelen een rendement zien van 125%, tegen 40% voor de wereldindex. Ze zitten hiermee Amerikaanse Big Tech-aandelen (+150%) op de hielen.
Ruimte voor hogere waarderingen
Het zijn niet alleen defensie-aandelen die in de lift zitten. Sinds begin dit jaar presteren Europese aandelen in brede zin sterk. En dat na een periode waarin aandelenbeleggers met een boog om Europa heen liepen.
De spanningen rond de oorlog in Oekraïne nemen af, nu de VS een eind aan de oorlog probeert af te dwingen. Een mogelijke vredesregeling zou het vertrouwen onder beleggers in Europa kunnen versterken.
Niet alleen kunnen energieprijzen dalen, maar ook kunnen de waarderingen van Europese aandelen oplopen. Vanwege de risico’s liggen de koers-winstverhoudingen van Europese aandelen al jaren ruim onder die van Amerikaanse. Met andere woorden: Europese aandelen zijn verhoudingsgewijs goedkoop. Europa kan wat dat betreft een been bijtrekken als het vertrouwen onder beleggers toeneemt.
Duitse verkiezingen kunnen zorgen voor meer ruimte om te investeren
Duitsland, de grootste economie van Europa, speelt een sleutelrol. De verkiezingen van aanstaande zondag kunnen leiden tot een versoepeling van de 'Schuldenbremse', de regel die begrotingstekorten beperkt.
Politieke partijen, waaronder CDU/CSU, die aan kop gaat in de peilingen, overwegen fiscale hervormingen en extra overheidsuitgaven in infrastructuur en defensie. Dit vooruitzicht stimuleert de Duitse aandelenmarkt en trekt bredere Europese markten mee omhoog.
Sterk cijferseizoen
Verder speelt mee dat Europese beursgenoteerde bedrijven de laatste weken overwegend goede cijfers hebben gerapporteerd. Bijna 70% van de Europese bedrijven die deel uitmaken van Stoxx 600-index heeft hoger dan verwachte omzetcijfers gepubliceerd, wat onder analisten heeft geleid tot hogere winstverwachtingen. Normaal zit het cijfer rond de 50%.
Structurele uitdagingen
Tegelijkertijd zijn de structurele uitdagingen en risico’s voor Europa niet van de baan. Hogere handelstarieven onder Trump kunnen de Europese export verstoren. Verhoogde militaire uitgaven kunnen begrotingstekorten laten toenemen en daarmee langetermijnrentes onder druk zetten. Politieke stabiliteit is niet vanzelfsprekend.
De maakindustrie, met name in Duitsland, heeft een lange tijd gekwakkeld door de na-effecten van de coronapandemie, tegenvallende vraag vanuit China, maar ook door toenemende concurrentie uit China (bijvoorbeeld op het gebied van elektrische auto’s) en het wegvallen van goedkoop Russisch gas.
Plan-Draghi
Wat Europa nodig heeft, is een daadkrachtig antwoord om de strategische onafhankelijkheid te vergroten door de Europese industrie te revitaliseren, kritische grondstoffen veilig te stellen en de militaire macht te versterken.
Voormalig ECB-topman Mario Draghi heeft een plan opgesteld gericht op innovatie, energie-onafhankelijkheid en versterking van de defensie-industrie. Dergelijke maatregelen kunnen leiden tot een duurzame verkleining van het verschil in waardering tussen Amerikaanse en Europese aandelen. Maar dan moet Europa de nieuwe realiteit nu wel aangrijpen om door te pakken.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.