Bedrijven presteren sterk, maar varen nog steeds in de mist van onzekerheid

21 mei 2025 15:43

De bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal van 2025 zijn goed. Toch blijft het beeld op korte termijn onzeker. Nieuwe handelsakkoorden en duidelijkheid over tarieven zijn cruciaal om het vertrouwen van bedrijven en beleggers in de tweede helft van het jaar te versterken.

Metaalfabriek

Sterke cijfers, vooral in de VS en techsector

90% van de beursgenoteerde bedrijven in de VS hebben hun kwartaalcijfers gepubliceerd:

    Maar liefst 76% wist de winstverwachtingen te overtreffen. De gemiddelde winstverrassing was 8%, ruim boven het langetermijngemiddelde van 5%. De winst per aandeel steeg met meer dan 10% ten opzichte van een jaar eerder.

Voor Europa zien we een vergelijkbaar beeld. Ook wereldwijd is het beeld positief: bedrijven in de wereldaandelenindex rapporteerden gemiddeld een winstgroei van 7%, met resultaten die 4,5% boven de verwachtingen lagen.

Opvallend is de aanhoudende kracht van de Magnificent 7, de grote Amerikaanse techbedrijven (Alphabet, Apple, Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla). Vooral Meta en Alphabet – de moederbedrijven van respectievelijk Facebook en Google – presteerden sterk. Nvidia publiceert zijn cijfers pas volgende week woensdag. De verwachtingen zijn zoals altijd hooggespannen.

Voorzichtigheid overheerst

Ondanks de sterke resultaten zijn bedrijven opvallend terughoudend in hun uitgesproken verwachtingen. Termen als ‘handelstarieven’ en ‘onzekerheid’ komen steeds vaker voor in toelichtingen. Veel ondernemingen geven minder concrete vooruitzichten af, en analisten hebben hun winstverwachtingen voor de komende kwartalen naar beneden bijgesteld.

Voor heel 2025 wordt er sinds Trumps ‘Bevrijdingsdag’ zo’n 2% minder aan winstgroei verwacht. Ook investeringen blijven achter, mede door onduidelijkheid over toekomstige handelsvoorwaarden.

Grafiek

Handelsspanningen met China minder scherp, maar nog voelbaar

Een belangrijke bron van onzekerheid blijft het handelsconflict tussen de VS en China. Hoewel de tarieven nog steeds fors hoger liggen dan enkele maanden geleden, is de dreiging van een volledige handelsoorlog voorlopig afgewend dankzij diplomatieke inspanningen van de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent. Toch blijven bedrijven voorzichtig zolang er geen oplossing is voor de lange termijn.

Nieuwe handelsakkoorden bieden lichtpuntjes

Tegelijkertijd zijn er vorderingen op handelsgebied met andere landen. Begin mei sloten de VS en het Verenigd Koninkrijk een nieuw handelsakkoord. Het basistarief van 10% blijft bestaan, maar het akkoord biedt wel meer duidelijkheid voor bedrijven die actief zijn in trans-Atlantische handel.

De verwachting is dat er in de komende weken meer handelsakkoorden worden aangekondigd, mogelijk met de EU en landen in Azië en Latijns-Amerika. Zulke akkoorden zouden bedrijven wereldwijd meer zekerheid bieden over hun export- en investeringsstrategieën, wat er op termijn toe kan leiden dat winstverwachtingen weer omhoog gaan.

Ruimte voor verder herstel

Analisten rekenen op een winstgroei van ongeveer 8% in 2025 voor de wereldindex. De combinatie van sterke bedrijfsresultaten, diplomatieke ontspanning tussen de VS en China, en nieuwe handelsakkoorden biedt ruimte voor gematigd optimisme. Dat heeft geleid tot stijgende aandelenkoersen.

Wijzelf hebben in de actief beheerde portefeuilles nog altijd een lichte voorkeur voor aandelen boven obligaties.

Toch blijft de mist van geopolitieke onzekerheid hangen. Nieuwe handelsakkoorden en duidelijkheid over tarieven zijn cruciaal om het vertrouwen van bedrijven en beleggers in de tweede helft van het jaar te versterken. Die ruimte is wel toegenomen met de recente draai van Trump ten aanzien van China.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.