Moeder en dochter bekijken brief

Bereik je beleggingsdoel

Je wil natuurlijk dat je geld genoeg groeit om je doel te bereiken. Wat kun je doen om op koers te blijven met je beleggingen?

Zit je nog goed met je beleggingen?

De eerste stap om op koers te blijven is te bepalen of je beleggingen in balans zijn. Je doelbedrag, looptijd en risico moeten goed op elkaar afgestemd zijn. Ligt je doel ver in de toekomst, bijvoorbeeld over meer dan 15 jaar? Dan kun je misschien meer risico nemen dan je nu doet. Je vergroot je kans op een hoger rendement als je het risico dat je kunt en wilt lopen afstemt op de looptijd. Neem daarom minimaal eens per jaar je beleggingen onder de loep.

Hoe check je je beleggingen?

  • Log in op de Rabo App of klik hieronder op de oranje knop ‘Bekijk je beleggingen’.
  • Kies ‘Beleggen’ en selecteer de rekening die je wilt wijzigen.
  • Klik onderaan in het menu op ‘Uitgangspunten’.
  • Selecteer het potloodje om een wijziging door te geven. Je kunt hier verschillende onderdelen wijzigen. Bijvoorbeeld het beleggingsdoel, de looptijd of het beleggingsprofiel. Klik op ‘Bevestigen’.
  • Klik op ‘Nieuwe eindwaarde berekenen’. Je ziet dan je aanpassingen op het scherm.
  • Klik vervolgens op ‘Ik ben klaar, bevestig mijn wijziging(en)’.
  • De nieuwe overeenkomst wordt geladen. Onderteken de nieuwe overeenkomst door op ‘Ondertekenen’ te klikken. 
Bekijk je beleggingen

Het effect van rendement op rendement

Je vermogen profiteert maximaal van het effect van rendement op rendement als je tussentijds je geld niet opneemt en uitgekeerde dividenden (aandelen) en couponrentes (obligaties) niet herbelegt. Laat je je geld beleggen? Dan worden de uitkeringen automatisch herbelegd. Het is misschien verleidelijk om je behaalde beleggingsresultaat tussentijds op te nemen, maar je loopt hierdoor mogelijk het effect van rendement op rendement mis. Dit effect is het belangrijkste aandeel in de groei van je vermogen. We leggen dit uit in de volgende video.

Wat te doen bij koersschommelingen?

Beurskoersen gaan altijd omhoog en omlaag. Op de lange termijn geeft beleggen vaak een beter rendement dan sparen. Daarom is het niet verstandig om naar de korte termijn te kijken. Zelfs in goede beleggingsjaren zijn er namelijk momenten waarop je met veel verlies kunt uitstappen. Het is belangrijk om dan je angst opzij te zetten en niet op de koersschommelingen te reageren. Beleg daarom ook alleen met geld dat je langer kunt missen. Zo voorkom je dat je bij onverwachte gebeurtenissen in je leven tussendoor niets hoeft op te nemen. Als het echt nodig is, kun je natuurlijk wel (een deel van) je geld opnemen. Maar dan bestaat er wel een risico dat dit op een ongunstig moment is, waardoor je verlies kunt lijden. De onderstaande afbeelding maakt dat duidelijk.

Opbouw vermogen met beleggen en sparen.

Je ziet in de grafiek twee scenario’s. In het eerste scenario (blauwe lijn) is het geld tien jaar geleden op een spaarrekening gezet. In het tweede scenario is het geld tien jaar geleden belegd (oranje lijn). Wat was er met het geld gebeurd als je het tien jaar had laten staan en geen opnames had gedaan? In 2008 was er een grote beurscrash, de kredietcrisis. De financiële markten stortten in. Veel mensen die hun geld hadden belegd zagen de waarde van hun beleggingen dalen. In het voorbeeld zie je dat het startbedrag in die periode minder waard is geworden. In de jaren daarna herstelden de beurzen en op de lange termijn werden de beleggingen weer meer waard. Eind 2016 was de inleg van € 10.000 ongeveer € 16.000 waard. Met sparen was de inleg naar €11.600 gegroeid.

Hoe is dit berekend?

Voor het berekenen van het rendement van beleggen is er gekozen voor een wereldwijd gespreide portefeuille met een neutraal beleggingsprofiel met een mix van 50% aandelen en 50% obligaties. De aandelen zijn berekend volgens de Morgan Stanley All Country World index (MSCI ACWI Euro NR). Voor obligaties is de Barclays Euro Aggr. 500 MM index gehanteerd. Voor de berekening van de rendementen is uitgegaan van 0,6% voor de gemiddelde kosten. De kosten zijn verrekend in de getoonde performances. De lopende fondskosten zijn niet meegenomen. Als we die kosten hadden meegenomen was het rendement lager geweest. Het rendement van de spaarrekening is gebaseerd op de rentepercentages van Rabo InternetSparen.

Sparen of beleggen

  2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Sparen 2,6% 2,8% 2,2% 1,6% 2,3% 2,1% 1,5% 1,1% 0,8% 0,4%
Beleggen
(Neutraal
beleggingsprofiel)
0,4% -19,7% 17,8% 10,4% -1,1% 12% 8,8% 14,0% 4,3% 6,5%

Beleggen met een groter bedrag

De meeste beleggers beleggen een relatief klein deel van hun geld. Als je een groot deel van je geld op je spaarrekening laat staan, dan wordt dat mogelijk minder waard. Dat komt doordat de huidige spaarrente lager is dan de inflatie. Als je met een klein bedrag belegt, is het lastiger om een groot bedrag op te bouwen. Het duurt dan langer om je doelbedrag te halen, want je profiteert meer van het effect van rendement op rendement als je met een groter bedrag belegt. Vraag jezelf af of je je geld wel op een goede manier verdeelt tussen sparen en beleggen. Wil je meer uit je geld halen? Overweeg dan om een groter bedrag te beleggen. Maar doe dat alleen als je het geld voor lange tijd niet nodig hebt en het risico accepteert dat je met beleggen (een deel van) je inleg kan verliezen.

Maak extra bedrag over

Wat kan een extra inleg opleveren?

Dat is natuurlijk afhankelijk van de hoogte van de inleg, de resterende looptijd, het behaalde rendement en de waarde van uw huidige beleggingen. Een voorbeeld. U legt € 1.000 in. Dit kan na 15 jaar € 1.684 opleveren bij een gemiddelde markt. Legt u € 5.000 in, dan kan dat na 15 jaar € 8.420 opleveren. Dus € 4.000 meer inleg kan op de lange termijn € 6.736 opleveren.

Wat kan beleggen opleveren?

Meer beleggen: periodiek of eenmalig

Als je een extra bedrag niet meteen nodig hebt, kun je een groter gedeelte van je geld beleggen. Bijvoorbeeld als je je vakantiegeld niet of maar voor een deel inzet voor een vakantie of als je een andere financiële meevaller hebt. Je kunt eenmalig extra beleggen, of periodiek.

Eenmalig inleggen

Bij eenmalig inleggen gaat het vaak om een wat groter bedrag. Bij een goede economie en goede rendementen haal je dat goede rendement over een groter bedrag. Stijgen de beurzen, dan groeit je geld harder dan wanneer je een kleiner bedrag inlegt, of als je elke maand een klein bedrag bijstort. Op de lange termijn is het effect van rendement op rendement groter. Andersom werkt het natuurlijk ook zo: als de koersen dalen, dan loop je het risico een groter gedeelte van je inleg te verliezen.

Periodiek beleggen

Met periodiek beleggen bouw je geleidelijker jouw gewenste bedrag op. Je kunt bijvoorbeeld elke maand € 100 inleggen. Een gevolg hiervan is dat je geld langzamer groeit. Maar het heeft ook voordelen. Je spreidt je risico. En als de beurs lager is, koop je beleggingen goedkoper in.

Bereik meer met je geld

Wat is het beste voor jou?

Is je looptijd lang, is het risico op de looptijd afgestemd en wil je graag maximaal profiteren van rendement op rendement? Dan kun je kiezen voor een eenmalige, grotere inleg. Heb je minder geld tot je beschikking, wil je rustig opbouwen of je kansen spreiden? Dan kun je kiezen voor periodiek beleggen. Een combinatie kan natuurlijk ook. En je kunt het bedrag altijd wijzigen.

Kosten als je meer belegt

Besluit je meer te gaan beleggen, bedenk je dan dat eventuele kosten op je rendement drukken. Met Rabo Beheerd Beleggen betaal je geen transactiekosten. Wel betaal je kosten voor portefeuillebeheer.

Hoe leg ik extra in?

Met Rabo Beheerd Beleggen hoef je zelf geen orders in te leggen. Dat doen onze experts voor jou. Je hoeft alleen maar het bedrag dat je wil beleggen, over te maken naar jouw beleggersrekening.

Maak nu over