Veelgestelde vragen over de Risicometer Beleggen

Wat is de Risicometer Beleggen?

Met de nieuwe Risicometer Beleggen kun je de standaard beleggingsportefeuilles van banken beter met elkaar vergelijken. Dit maakt de verschillen in risico's van zulke profielen inzichtelijk. Hieronder vind je de veelgestelde vragen over de Risicometer Beleggen.

Bekijk de Risicometers Beleggen Rabobank

Voor wie is de Risicometer Beleggen ontwikkeld?

De Risicometer Beleggen is ontwikkeld voor consumenten die beleggen of overwegen dit te gaan doen.

Waarom is de Risicometer Beleggen ontwikkeld?

Voor de belegger is het lastig om de verschillende beleggingsprofielen (bijvoorbeeld een defensief of offensief beleggingsprofiel) van de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken op risico. Elke aanbieder heeft haar eigen systematiek om beleggingsprofielen te bepalen en haar eigen uitleg daarbij. De Risicometer Beleggen brengt hierin verandering en moet beleggers helpen bij het onderling vergelijken van deze profielen.

Door wie is de Risicometer Beleggen ontwikkeld?

De Risicometer Beleggen is een gezamenlijk initiatief van een aantal aanbieders die zijn vertegenwoordigd in de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Hoe meet de Risicometer Beleggen het risico?

Het meten van het risico vindt plaats op basis van volatiliteit. Dit is de mate waarin de waarde van een beleggingsportefeuille schommelt. Volatiliteit is een veelgebruikte maatstaf voor risico. De Risicometer Beleggen geeft een indicatie van de mate van volatiliteit op een schaal van 1 tot 7 van een beleggingsportefeuille die past bij een bepaald beleggingsprofiel.

Hoe wordt de volatiliteit berekend?

Berekening van de volatiliteit vindt plaats op basis van door de VBA Beleggingsprofessionals aangeleverde historische gegevens. Daarmee is de Risicometer Beleggen een schatting van de volatiliteit op basis van historische gegevens. Elk jaar wordt bekeken of aanpassing noodzakelijk is.

Wat 'doet' de Risicometer Beleggen niet?

De Risicometer Beleggen is niet zondermeer toepasbaar op werkelijke klantportefeuilles. De Risicometer Beleggen meet niet alle vormen van risico. Zo wordt geen rekening gehouden met het kredietrisico en het liquiditeitsrisico.

Is de Risicometer Beleggen gericht op individuele klantportefeuilles?

Nee, de Risicometer Beleggen is niet gericht op individuele klantportefeuilles. De werkelijke volatiliteit van een individuele klantportefeuille kan dan ook hiervan afwijken.

Is het aanbieden van de Risicometer Beleggen verplicht?

Nee, aanbieders zijn niet verplicht om de Risicometer Beleggen te gebruiken. Wij willen als Rabobank door middel van de Risicometer Beleggen graag meer inzicht bieden in onze beleggingsprofielen en daarmee de vergelijkbaarheid ten opzichte van de profielen van andere aanbieders vergroten.

Meer weten over beleggen

Heb je nog vragen over de Risicometer Beleggen of over beleggen bij de Rabobank? Vraag dan een gratis oriëntatiegesprek met ons aan.

Afspraak maken