Contactloos betalen met je betaalpas

Een krant op het station of een boodschap in de supermarkt. Kleine aankopen betaal je contactloos. Je hoeft je betaalpas niet in de automaat te steken en meestal is het niet nodig om je pincode in te toetsen.

Contactloos betalen met je nieuwe betaalpas

Gebruik je betaalpas één keer met je pincode en daarna kun je contactloos betalen zonder pincode. Dat werkt zo:

  1. Houd de betaalpas tegen de betaalautomaat aan
    Soms is dat aan de zijkant of aan de bovenkant, dat verschilt per automaat
  2. Daarna leest betaalautomaat de chip van je betaalpas voor alle gegevens die nodig zijn voor de betaling
  3. Wij controleren de gegevens en vervolgens verschijnt de melding op het scherm van de betaalautomaat dat je het bedrag hebt betaald

Voor bedragen tot en met € 50 hoef je meestal geen pincode in te toetsen. Voor hogere bedragen heb je wel je pincode nodig.

Aan- of uitzetten contactloos betalen

Geen behoefte aan contactloos betalen? Geen probleem, je zet het gewoon uit in Rabo Online Bankieren of de Rabo App. En als je je bedenkt dan zet je contactloos betalen weer aan. 

Contactloos betalen wijzigen

Limieten van contactloos betalen

Contactloos betalen zonder pincode in Nederland

Je kunt tot en met € 50 per keer contactloos betalen zonder pincode. Voor bedragen boven € 50 heb je wel je pincode nodig. Als al jouw contactloze betalingen zonder pincode bij elkaar opgeteld het bedrag van € 100 hebben bereikt, betaal je de eerstvolgende keer met je pincode. Daarna is contactloos betalen zonder pincode weer mogelijk tot opnieuw € 100. Liever een hoger bedrag? Dat kan. Je kunt het totaalbedrag voor contactloos betalen zonder pincode instellen tussen de € 50 en € 150.

Contactloos betalen zonder pincode in het buitenland

In het buitenland kunnen andere limieten gelden dan in Nederland. Wel geldt een totale limiet van € 100, behalve als je zelf een andere limiet hebt ingesteld. Hierna moet je weer een keer met je pincode betalen. Het kan dus voorkomen dat je tijdens je buitenlandse vakantie bij bedragen boven de € 50 toch geen pincode nodig hebt.

Veiligheid van contactloos betalen

Contactloos betalen is net zo veilig als andere manieren van betalen. Het voordeel van contactloos betalen zonder pincode is dat niemand je pincode af kan kijken. Iemand kan wel digitaal de gegevens van je pas kopiëren, maar dat is ontzettend moeilijk. Mocht dat toch gebeuren dan is het heel moeilijk om met deze gegevens iets te betalen. Natuurlijk blijft het altijd verstandig om op te letten als je iets afrekent. Vermoed je dat iemand je gegevens gestolen heeft? Onderneem dan gelijk actie en blokkeer je pas, dat kan ook tijdelijk.

Lees meer over veilig bankieren

Dip & Go of Tap & Go

Bij parkeergarages en tolwegen kun je ook betalen zonder pincode. Moet je de betaalpas wel in de automaat steken? Dan heet dit Dip & Go. Kun je contactloos betalen? Dan heet het Tap & Go. Zo werkt het.

  • Steek je betaalpas in de automaat of houd deze er tegenaan
  • Check het bedrag en druk op OK

Dip & Go en Tap & Go hebben andere limieten dan contactloos betalen. Je kunt tot maximaal € 100 per keer betalen.

Andere vormen van contactloos betalen

Naast contactloos betalen met je betaalpas zijn er ook alternatieven zoals Apple Pay, Rabo Wallet of wearables als Garmin Pay en Fitbit Pay. Het gebruik ervan werkt net weer even anders dan met je betaalpas, maar levert vaak wel nog meer gemak.

Lees meer over andere vormen van contactloos betalen

Veelgestelde vragen

Kan ik de limiet van contactloos betalen veranderen?

Dat kan. Je kunt de limiet voor contactloos betalen zonder pincode instellen tussen de € 50 en € 150 . Er geldt wel per keer dat je betaalt zonder pincode een limiet van € 50.

Kan ik de limieten van Dip & Go en Tap & Go veranderen?

Nee, dat kan helaas niet.

Hoe weet ik of ik de limiet bereikt heb?

Dat hoef je niet zelf bij te houden. Als je de limiet bereikt hebt, krijg je op het scherm van de betaalautomaat het verzoek om je pincode in te toetsen.

Wat is de limiet van contactloos betalen in een vreemde valuta?

In landen met een vreemde valuta kun je maximaal twee keer achter elkaar contactloos betalen, tot de limiet die in dat land geldt. Deze is gelijk aan de limiet per betaling.

Service en Contact