Contactloos betalen met de betaalpas

Een krant op het station of een boodschap in de supermarkt. Kleine aankopen betaal je contactloos. Je hoeft je pincode niet in te toetsen en je steekt de Rabo Wereldpas niet in de automaat.

Rabobank verhoogt tijdelijk de limieten voor contactloze betalingen zonder pincode

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert om gebruik van contant geld zoveel mogelijk te beperken in de strijd tegen het coronavirus. De Raad Nederlandse Detailhandel heeft de oproep gedaan om contactloos pinnen en mobiel betalen te stimuleren. Hoe meer mensen contactloos betalen, hoe kleiner de kans op besmetting via het toetsenbord van de betaalterminal.

Voor deze tijdelijke verhoging hoef je niks te doen. Dat regelen wij voor je. Laat je dus niet misleiden door oplichters of fraudeurs die misbruik maken van de omstandigheden en je iets anders willen doen geloven. Ga nooit in op deze valse telefoontjes, e-mails, brieven of SMS-berichten.

Naast contactloos betalen met je betaalpas kun je ook alternatieven zoals Apple Pay, Rabo Wallet of wearables als Garmin Pay en Fitbit Pay gebruiken. Daarmee betaal je ook contactloos maar met een hogere limiet. Dat geeft je dus nog meer gemak.

Lees meer over deze vormen van contactloos betalen

Contactloos betalen met je nieuwe betaalpas

Contactloos betalen werkt nadat je de betaalpas een keer gebruikt hebt mét pincode. Daarna kun je met je pas contactloos betalen. Hoe je dit precies doet lees je hieronder:

  1. Houd de betaalpas tegen de betaalautomaat aan. Soms is dat aan de zijkant, een andere keer aan de bovenkant. Dat verschilt per automaat. 
  2. Daarna leest betaalautomaat de chip van je betaalpas voor alle gegevens die nodig zijn voor de betaling. 
  3. Wij controleren de gegevens en vervolgens verschijnt de melding op het scherm van de betaalautomaat dat je het bedrag hebt betaald. 

Voor bedragen onder de € 25* hoef je geen pincode in te toetsen. Voor hogere bedragen is wel je pincode nodig. Even kijken hoe dat gaat? Op www.eenvoudigbankieren.nl staan een aantal nieuwe betaalmogelijkheden, waaronder contactloos betalen, stap voor stap uitgelegd.

*Door de situatie rondom het coronavirus is de limiet per transactie bij sommige betaalautomaten tijdelijk verhoogd naar € 50.

Aan- of uitzetten contactloos betalen

Geen behoefte aan contactloos betalen? Geen probleem, je zet het gewoon uit via Rabo Online Bankieren of via de Rabo App. En als je je bedenkt, dan zet je contactloos betalen weer aan. 

Aan- of uitzetten

Limieten van contactloos betalen

Contactloos betalen in Nederland

Contactloos betalen heeft een limiet. Je betaalt maximaal € 25* per keer zonder pincode. Voor bedragen boven € 25* heb je wel je pincode nodig. Als al jouw contactloze betalingen zonder pincode bij elkaar opgeteld het bedrag van € 50** hebben bereikt, betaal je de eerstvolgende keer met je pincode. Daarna is contactloos betalen zonder pincode weer mogelijk tot opnieuw € 50**. Liever een hoger bedrag? Dat kan. Je kunt je limiet voor contactloos betalen verhogen tot maximaal € 150.

Contactloos betalen in het buitenland

In het buitenland gelden dezelfde limieten als in Nederland: tot € 25* per keer zonder pincode met een maximum van € 50**. Behalve als je zelf je limiet hoger hebt ingesteld. Dan geldt dat hogere limiet. Sommige landen hanteren een ander limiet. Schrik dus niet als je tijdens je vakantie plotseling toch je pincode moet intoetsen.

Door de situatie rondom het coronavirus is de limiet per transactie bij sommige betaalautomaten tijdelijk verhoogd naar € 50. 
** 
Door de situatie rondom het coronavirus is door Rabobank de cumulatieve limiet tijdelijk verhoogd naar €100.

Veiligheid van contactloos betalen

Contactloos betalen is net zo veilig als andere manieren van betalen. Het voordeel van contactloos betalen zonder pincode is dat niemand je code af kan kijken. Iemand kan wel digitaal de gegevens van je pas kopiëren, maar dat is ontzettend moeilijk. Mocht dat wel gebeuren, dan is de pakkans groot. Natuurlijk blijft het altijd verstandig om op te letten als je iets afrekent. Vermoed je dat iemand je gegevens gestolen heeft? Onderneem dan gelijk actie en blokkeer je pas, dat kan ook tijdelijk.

Lees meer over veilig bankieren

Dip & Go of Tap & Go

Betalen bij parkeergarages en tolwegen doe je niet contactloos, maar wel zonder pincode. Dit heet Dip & Go en werkt als volgt: 

Steek je betaalpas in de betaalautomaat.Check het bedrag en drukt op OK. 

In sommige parkeergarages betaal je via Tap & Go. Je hoeft dan je pas niet in de betaalautomaat te steken, maar houdt hem er tegenaan. Dip & Go en Tap & Go hebben andere limieten dan contactloos betalen. Je kunt tot maximaal € 100 per keer betalen.

Veelgestelde vragen

Kan ik de limiet van contactloos betalen veranderen?

Dat kan. Je kunt het limiet voor contactloos betalen verhogen tot maximaal € 150 per dag. Per keer betaal je tot € 50 zonder pincode.

Kan ik de limieten van Dip & Go en Tap & Go veranderen?

Nee, dat kan helaas niet.

Hoe weet ik of ik de limiet bereikt heb?

Dat hoef je niet zelf bij te houden. Als je de limiet bereikt hebt, krijg je op het scherm van de betaalautomaat het verzoek om je pincode in te toetsen.

Wat is de limiet van contactloos betalen in een vreemde valuta?

In landen met een vreemde valuta kun je maximaal twee keer achter elkaar contactloos betalen, tot de limiet die in dat land geldt. Deze is gelijk aan de limiet per betaling.

Service en Contact