Contactloos betalen met de betaalpas

Een krant op het station of een boodschap in de supermarkt, kleine aankopen betaal je voortaan contactloos. Je hoeft je pincode niet in te toetsen en je steekt de betaalpas niet in de automaat maar houd deze ervoor. Eenvoudig dus!

Contactloos betalen met je nieuwe betaalpas

Contactloos betalen werkt nadat je de betaalpas een keer gebruikt hebt mét pincode. Daarna kun je met je pas contactloos betalen. Hoe je dit precies doet, lees je hieronder:

  1. Houd de betaalpas tegen de betaalautomaat aan. Soms is dat aan de zijkant, een andere keer aan de bovenkant. Dat verschilt per automaat.
  2. Daarna leest de betaalautomaat de chip van je betaalpas voor alle gegevens die nodig zijn voor de betaling.
  3. Wij controleren de gegevens. Vervolgens verschijnt op het scherm van de betaalautomaat de melding dat je het bedrag hebt betaald.

Voor bedragen tot en met € 50 hoef je geen pincode in te toetsen. Voor hogere bedragen is wel je pincode nodig.

Aan- of uitzetten contactloos betalen

Geen behoefte aan contactloos betalen? Geen probleem, je zet het gewoon uit in internetbankieren of in de Rabo App. En als je je bedenkt, dan zet je contactloos betalen weer aan.

Veiligheid van contactloos betalen

Contactloos betalen is net zo veilig als andere manieren van betalen. Het voordeel van contactloos betalen zonder pincode is dat niemand je code af kan kijken. Iemand kan wel digitaal de gegevens van je pas kopiëren, maar dat is ontzettend moeilijk. Mocht dat wel gebeuren, dan is de pakkans groot. Natuurlijk blijft het altijd verstandig om op te letten als je iets afrekent. Vermoed je dat iemand je gegevens gestolen heeft? Onderneem dan gelijk actie en blokkeer je pas, dat kan ook tijdelijk.

Dip & Go of Tap & Go

Betalen bij parkeergarages en tolwegen doe je niet contactloos, maar wel zonder pincode. Dit heet Dip & Go en werkt als volgt:

    Steek je betaalpas in de betaalautomaat. Check het bedrag en druk op OK.

In sommige parkeergarages betaal je via Tap & Go. Je hoeft dan je pas niet in de betaalautomaat te steken, maar houdt hem er tegenaan. Dip & Go en Tap & Go hebben andere limieten dan contactloos betalen. Je kunt tot maximaal € 100 per keer betalen.

Veelgestelde vragen

phone

Hulp nodig?