Rentedatum en valutering van je betaling

Vanaf wanneer ontvang of betaal je nu rente over betaalopdrachten? Soms is de rentedatum anders dan de datum waarop geld is overmaakt of ontvangen. Lees hier meer over de rentedatum en valutering.

Rentedatum van betalingen bepalen (valutering)

De dag en het tijdstip waarop je een betaling overmaakt, bepaalt vanaf welke datum je rente betaalt. En de dag waarop je een betaling ontvangt, bepaalt vanaf welke datum je rente ontvangt. Dit noemen we de rentedatum. Het bepalen van die rentedatum noemen we valutering.

De rentedatum is niet altijd de dag waarop je geld overmaakt. Dat heeft met de verwerkingstijd van de betaling te maken.

Rentedatum bij Eurobetalingen

Doe je een betaling aan een Rabobankrekening of een andere bank binnen het SEPA-gebied? Dan is de rentedatum voor jou én de ontvanger dezelfde. Bij de meeste banken in Nederland is de rentedatum hetzelfde als de datum van overboeking. Een betaling (tot € 2.000.000) wordt namelijk direct bijgeschreven, ook in het weekend en op feestdagen. Voor hogere bedragen en banken die niet meedoen met Instant Payments (de directe verwerking) geldt een langere verwerkingstijd.

Drie voorbeelden:

  1. Je maakt in Rabo Online Bankieren of de Rabo App op 1 juni € 20 over naar een rekening van een bank die meedoet aan Instant Payments. We schrijven het bedrag direct van je rekening met rentedatum 1 juni en de rekening ontvangt het geld ook direct, met rentedatum 1 juni.
  2. Je maakt in Rabo Online Bankieren of de Rabo App een bedrag over naar een rekening van een bank die niet meedoet aan Instant Payments op donderdag 1 juni om 11.30 uur. Dat is vóór 15.00 uur. We schrijven het bedrag van je rekening met rentedatum 1 juni en de andere bank ontvangt het geld ook met rentedatum 1 juni. Maak je het bedrag over op donderdag 1 juni om 15.30 uur? Dat is ná 15.00 uur. Dan halen we het bedrag direct van je rekening, maar gebruiken de volgende werkdag als rentedatum: vrijdag 2 juni. Dit is ook de rentedatum voor de ontvanger.
  3. Je maakt in Rabo Online Bankieren of de Rabo App een bedrag over naar een rekening van een bank die niet meedoet aan Instant Payments op vrijdag 2 juni om 11.30 uur. Dat is vóór 15.00 uur. We schrijven het bedrag van je rekening met rentedatum 2 juni en de andere bank ontvangt het geld ook met rentedatum 2 juni. Maak je het bedrag over op vrijdag 2 juni om 15.30 uur? Dat is ná 15.00 uur. Dan halen we het bedrag direct van je rekening, maar gebruiken de volgende werkdag als rentedatum: maandag 5 juni. Dit is ook de rentedatum voor de ontvanger.

Rentedatum bij ontvangen Eurobetalingen

Als wij een bedrag in euro’s voor je ontvangen, zetten we dit nog dezelfde werkdag op je rekening. De datum waarop we het geld voor je ontvangen, is dus dezelfde als de rentedatum waarop wij het bedrag op je rekening bijschrijven.

Rentedatum bij betaalde en ontvangen Wereldbetalingen

Maak je geld over naar een rekening in een land buiten het SEPA-gebied of betaal je in een vreemde valuta aan een rekening binnen het SEPA-gebied? Of krijg je een betaling van buiten dit gebied? Dan gelden andere regels voor het bepalen van de rentedatum.

Lees meer over de rentedatum van Wereldbetalingen

Geen valutering in je nadeel

Wij bepalen de rentedatum nooit in je nadeel. Als wij geld voor je ontvangen, houden we dit bedrag dus niet tijdelijk vast om er zelf beter van te worden. Het geld staat direct op je rekening en je ontvangt ook meteen rente.

Verwerkingstijden van je betalingen

Wil je weten wanneer we je Eurobetaling, Wereldbetaling of Spoedbetaling naar de rekening van de ontvanger sturen? Dit hangt af van de dag en het tijdstip waarop jij het bedrag overmaakt.

Lees meer over de verwerkingstijden van Eurobetalingen Lees meer over de verwerkingstijden van Wereldbetalingen

Service en Contact