Verwerkingstijd van je betaling

Bijna weekend. Nog wel even vóór maandag geld overmaken voor je geboekte vakantie. Komt je betaling nog op tijd aan bij de ontvanger?

Verwerkingstijden betalingen

Geld overmaken naar een rekeningnummer binnen het SEPA-gebied doe je in de Rabo Bankieren App, in Rabo Online Bankieren of via de Rabofoon. Betaal je in euro's? Dan doe je een Eurobetaling.

Hoe lang duurt een losse overboeking binnen Nederland?

Wanneer je geld (tot € 2.000.000) overmaakt binnen Nederland staat dit direct op de rekening van de ontvanger, ook tijdens weekenden en feestdagen. Dit noemen we Instant Payments, en geldt voor alle Eurobetalingen naar de volgende banken:

 • Rabobank
 • ING
 • ABN AMRO
 • Volksbank (SNS, Regio Bank en ASN)
 • Knab
 • Triodos
 • Nederlandse Waterschapsbank

Je kunt geen gebruikmaken van Instant Payments bij geplande of periodieke betalingen en betalingen van meer dan € 2.000.000.

Voor hogere bedragen en banken die niet meedoen met Instant Payments, gelden andere verwerkingstijden. Dit betekent dat de betaling vaak langer duurt en dat we het geld in de avonduren en het weekend niet bijschrijven. We informeren je hierover wanneer je de betaling invoert.

Hoe lang duurt een losse overboeking binnen Europa (in SEPA-gebied)?

Maak je euro's over naar een buitenlands rekeningnummer van een bank binnen het SEPA-gebied? Dan wordt het geld binnen uiterlijk één werkdag bijgeschreven op de rekening van de ontvanger.

  Bekijk welke landen in het SEPA-gebied liggen

  Rentedatum en valutering van betalingen

  De dag en het tijdstip waarop je een betaling doet, bepaalt vanaf welke datum je rente betaalt. Bij ontvangst is de datum waarop je het bedrag ontvangt de rentedatum. Het bepalen van die rentedatum noemen we valutering. De rentedatum is niet altijd de dag waarop je geld overmaakt.

  Lees meer over de rentedatum en valutering

  Veelgestelde vragen

  Wat is de verwerkingstijd van een betaling naar een rekeningnummer zonder Instant Payments?

  Maak je geld over naar een rekeningnummer van een bank in Nederland die niet meedoet met Instant Payments? Dan is de verwerkingstijd soms wat langer:

  Stuur je een betaalopdracht op werkdagen vóór 15.00 uur: de bank van de ontvanger krijgt het bedrag dezelfde dag.Betaal je op werkdagen na 15.00 uur of in het weekend: de bank van de ontvanger krijgt het bedrag de volgende werkdag.De bank van de ontvanger schrijft het bedrag direct na ontvangst bij op de rekening van de ontvanger.

  Lees meer over de verwerkingstijden in het weekend en op feestdagen

  Wat is de verwerkingstijd van een betaling naar een rekeningnummer buiten Europa?

  Maak je geld over in euro’s of andere valuta, naar een rekeningnummer van een land datbuitenhet SEPA-gebied ligt? Of betaal je in andere valuta binnen het SEPA-gebied? Dan doe je een Wereldbetaling. Daarvoor gelden andere verwerkingstijden.

  Lees meer over de verwerkingstijd van een Wereldbetaling

  Service en Contact