Wisselkoers vreemde valuta

Bereken de wisselkoersen voor het betalen en opnemen van vreemde valuta. Of bekijk de wisselkoersen voor overboekingen naar het buitenland.

Wisselkoers voor betalen en opnemen van vreemde valuta

Als je met je betaalpas of creditcard een betaling doet of contant geld opneemt in het buitenland in een vreemde valuta, gebruikt de Rabobank referentiewisselkoersen. Die worden vastgesteld door MasterCard en VISA, met daarbij een koersopslag en soms nog kosten. Bij betalingen en geldopnames met een bankpas betaal je 1,2% koersopslag. Met een creditcard betaal je 2% koersopslag. In de calculator hieronder zie je uit welke kosten een transactiebedrag bestaat en hoeveel dit afwijkt van de gemiddelde koers die de Europese Centrale Bank heeft vastgesteld.


Berichtgeving over bijkomende kosten
Doe je een betaling of geldopname in Europa, in een andere muntsoort dan de euro? Vanwege Europese wetgeving laten wij je per één keer per maand per e-mail weten hoeveel meer je betaalt ten opzichte van de koers van de Europese Centrale Bank. Het doel hiervan is de kosten voor betalingen binnen de Europese Unie transparanter te maken. Je krijgt zo’n bericht per valuta en per kaartsoort. Je kunt je op elk moment afmelden voor deze e-mails.

Wisselkoers voor overboekingen

Je hebt te maken met een wisselkoers als de valutasoort van een uitgaande of inkomende overboeking, of een betaling met je betaalpas niet hetzelfde is als de valutasoort van je rekening. Onderstaande aan- en verkoopkoersen dienen als indicatie vooraf. Deze koersen zijn elke werkdag rond 9.00 uur beschikbaar. Voor je transactie wordt de actuele koers gebruikt op het moment van verwerking. Deze actuele koers kan dus afwijken van de indicatiekoers.

Wisselkoersen 17 januari 2022 (PDF)
Rekenvoorbeeld geldopname met een betaalpas

Op je rekeningafschrift zie je het volgende:

OmschrijvingGeldautomaat 08:27 pasnr. 009

100.00 pond

EUR = 0,717617 GBP
Codeverwerkingsdatum: 22-04-2017

rentedatum: 21-04-2017
Als je op 21 april in Engeland 100 pond betaalt of opneemt met je betaalpas, zie je op je rekeningafschrift dat er € 139,35 is afgeschreven. Dat is 100 pond, omgerekend in euro’s aan de hand van de referentiewisselkoers. Daarbij is een koersopslag van 1,1% opgeteld.Doe je deze betaling met je creditcard, dan wordt er € 140,59 afgeschreven. De koersopslag is dan 2%. Bij het gebruik van een creditcard gaan we uit van de koers op het moment waarop je betaling of geldopname wordt verwerkt.

Zodra de afschrijving is verwerkt, is deze zichtbaar in Rabo Online Bankieren en de Rabo Bankieren App. Het verwerken van een betaling of geldopname in het buitenland kan enkele dagen duren.

Service en Contact