Koppel op de bank

Samen financieel gezond(er)

Iedereen kan een stapje zetten naar een financieel gezonder leven. Dat is belangrijk voor jou nu, maar ook voor je toekomst en die van de mensen om je heen. Maar waar begin je? Een financieel gezonder leven begint met een Gezond Geldgesprek. Praat eens over je geldzaken met iemand die je vertrouwt. Inspireer en help elkaar.

Belangrijk voor een financieel gezonder leven is om inzicht te hebben in je geldzaken en geld opzij te zetten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je hebt bijvoorbeeld voldoende buffer nodig om onverwachte kosten te kunnen betalen, een huis te kopen of om eerder te kunnen stoppen met werken. Wij helpen je graag met tips, trucs, inspiratieverhalen en gesprekken van anderen. Loop ook eens door de vier stappen naar een financieel gezonder leven en kijk waar jij staat.

inzicht

Stap 1 Inzicht

Waar geef je iedere maand geld aan uit?

Stap 1 is inzicht en overzicht creëren, zodat je grip krijgt op je geld. Met de test op rabobank.nl/geldfit weet je in een paar minuten hoe je ervoor staat. Deze stap herhaal je regelmatig, omdat je uitgavenpatroon ook regelmatig verandert.

Geef mij inzicht

Opzij zetten

Stap 2 Besparen

Waar kan jij op besparen

Als je weet waar al je geld naartoe gaat, zie je al snel waar je op kunt besparen. Kijk ook naar je vaste lasten. Gebruik je alle abonnementen wel echt? Je kunt bijvoorbeeld niet tegelijkertijd kijken naar een streamingdienst én je televisieabonnement gebruiken. Kijk regelmatig of er nog ergens op te besparen valt.

Lees hier handige tips

sparen

Stap 3 Opzijzetten

Heb jij voldoende geld achter de hand?

Iedereen kan geld opzijzetten, of je nu veel of weinig verdient. Heb je geld bespaard of een loonsverhoging gekregen? Zet dat geld apart, zodat je niet in de verleiding komt het op korte termijn uit te geven. Met dit geld kun jij je buffer opbouwen. Hoe groter je buffer wordt, hoe gemakkelijker en leuker je het vindt om geld opzij te zetten.

Bereken hier

Opbouwen

Stap 4 Opbouwen

Hoe kan ik meer uit mijn geld halen?

Zodra je voldoende buffer hebt opgebouwd om tegenvallers op te vangen, kun je verder opbouwen. Je kunt het geld op een spaarrekening zetten, ermee beleggen, investeren in je woning of er je pensioen mee aanvullen. Door hier vooraf over na te denken, kan je geld meer waard worden.

Lees hier wat bij jou past

Gezonde Geldgesprekken

Rabobank introduceert Gezonde Geldgesprekken. Want hoe meer we over geld praten, hoe beter. Het geeft je inzicht in je geldzaken en is de eerste stap naar een financieel gezonder leven. Praat eens over je geldzaken met iemand die je vertrouwt. Inspireer en help elkaar. Met wie ga jij een Gezond Geldgesprek aan?

Bekijk alle Gezonde Geldgesprekken

Onderzoek praten over geld

Praten over je geld, een taboe?

Bespreek jij je geldzaken wel eens met een ander? Zo praat 39% van de Nederlanders bij financiële problemen of twijfels niet met vrienden of familie. RaboResearch heeft onderzocht wat de rol van schaamte hierin is.

Lees hier het onderzoek

Inspiratie. Zo doen anderen het

Ben je benieuwd hoe anderen geld opzijzetten? Of wil je tips over hoe je slimmer met je geld om kunt gaan? Wij hebben een aantal inspirerende verhalen voor je.

Straks heb je het nodig

Straks, dat klinkt nog ver weg zou je denken. Maar toch is het verstandig om op tijd geld opzij te zetten voor belangrijke momenten in je leven. Denk bijvoorbeeld aan vervroegd pensioen of je kinderen helpen met het financieren van hun studie. 

Lees hier meer