
Hulp en zorg voor later
De kosten voor zorg blijven stijgen volgens het Centraal Planbureau (CPB). Op dit moment zijn de totale zorgkosten in Nederland bijna 120 miljard euro per jaar. Onder andere vanwege de vergrijzing worden deze kosten waarschijnlijk alleen maar hoger. Om de stijging niet te hoog te laten worden, wordt door de overheid gesneden in zorgkosten. Hierdoor moet je in de toekomst mogelijk meer zorgkosten zelf betalen. Het is handig om nu al te weten waaraan je moet denken bij zorg voor later. Door nu keuzes te maken, ben je beter voorbereid op de toekomst.
Wat kost zorg?
De kosten voor zorg zijn gemiddeld € 7.000 euro per jaar per Nederlander. Dat is best veel. Gelukkig is dit bedrag een gemiddelde van ongeveer 17 miljoen Nederlanders. Maar het blijft veel geld. Daarom is het slim om geld opzij te zetten voor zorg voor later. Dit doe je makkelijk in een Spaarpotje in de Rabo App.
Aan welke zorgkosten moet je denken?
Er zijn veel verschillende soorten zorgkosten. En je hebt er vaker mee te maken dan je denkt. Zelfs als je nooit ergens last van hebt, heb je vast wel eens een doosje aspirine gehaald bij de apotheek. Of een bezoekje aan de huisarts voor een vervelend hoestje. Voor andere mensen is zorg iets waar ze dag in dag uit mee bezig zijn. Bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn, moeilijk kunnen lopen of mantelzorg verlenen voor naasten. Alles bij elkaar zijn de totale zorgkosten in Nederland dus bijna 120 miljard euro.
Aan welke verschillende vormen van zorg kan je denken?
Wat kun jij doen?
De zorgkosten worden de komende jaren waarschijnlijk nog hoger. En de zorg die je ervoor terug krijgt mogelijk minder. En misschien wil je straks wel als je op een hoge(re) leeftijd bent, bepaalde hulp regelen voor jezelf en je partner als je die hebt. Om voor de duurdere zorg te kunnen betalen, en voor de beste zorg te kunnen kiezen, is het slim om geld te sparen. En ook om te onderzoeken of je misschien financiële hulp kunt krijgen.
1. Eigen vermogen opbouwen
Door zelf een eigen vermogen (eigen geld) te sparen, heb je later geld in reserve om zorg in te kopen als dat nodig is. Of om aanpassingen te doen aan je woning, zoals een traplift of drempels weghalen als je niet goed meer kunt lopen. Vermogen opbouwen kan je doen door te sparen en/of beleggen.
Sparen
Sparen is altijd een goed idee. Op die manier bouw je een buffer voor onverwachte uitgaven. Een buffer is geld dat je spaart en niet uitgeeft. Of je kiest ervoor om te sparen voor zorg voor later. Voor jou of een naaste, zoals je partner. Maak bijvoorbeeld een Spaarpotje aan in de Rabo App en stel een automatische overboeking in. Je bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak.
Starten met beleggen
Met (genoeg) spaargeld, voorkom je dat je geld tekortkomt of moet lenen. Je spaart op die manier voor onverwachte uitgaven of lange-termijndoelen. Is je buffer voor onverwachte uitgaven groot genoeg en wil je toch iets meer doen met je geld? Misschien is beleggen dan iets voor jou.
2. Zorgverlof
Veel mantelzorgers hebben ook gewoon een betaalde baan. Mantelzorg betekent dat je zorgt voor bijvoorbeeld een familielid. Deze combinatie van werk en zorg kan erg zwaar zijn. Daarom wil de overheid dat werkgevers meer rekening houden met mantelzorgers om de combinatie van werk en zorg mogelijk te maken. Je kunt hiervoor zorgverlof aanvragen. Dit kan kortdurend of langdurend zijn:
Kortdurend zorgverlof
Een kortdurend zorgverlof is bedoeld om een paar dagen noodzakelijke zorg te kunnen bieden je partner, ouders of (pleeg)kinderen. Om je hierin te helpen betaalt je werkgever in dit geval minstens 70% van je salaris door. Je kunt elk jaar meerdere keren kortdurend zorgverlof opnemen.
Langdurend zorgverlof
Moet je voor een langere tijd voor iemand zorgen? Dan kun je gebruik maken van langdurend zorgverlof. Dit verlof is onbetaald en wordt niet vergoed door je werkgever.
Informeer bij je werkgever waar jij recht op hebt of kijk op Zorgverlof | Rijksoverheid.nl
3. Wettelijke regelingen
Als mantelzorger kun je bij je werkgever bepaalde wettelijke regelingen aanvragen. Check hieronder welke dat zijn:
Wil je hier meer over weten of over andere wettelijke regelingen? Bekijk de website van de Overheid, de vakorganisaties of vraag het na bij je werkgever.
Thuis of tehuis?
Liever niet naar een tehuis? Verhuis dan op tijd naar een woning waar je goed kunt wonen als je wat slechter ter been wordt. Wacht hier niet mee tot het moment dat het echt moet. Blijf je waar je zit? Dan kun je natuurlijk aanpassingen doen op het moment dat het echt nodig is. Maar als je je huis toch al gaat verbouwen of als je aanpassingen overweegt, zorg er dan voor dat je huis op de toekomst is voorbereid. Haal bijvoorbeeld mogelijke drempels weg en zorg dat er ruimte is voor een traplift.
Zorgverzekering
Ieder jaar mag je overstappen naar een andere zorgverzekering. Kijk hier goed naar. Je hebt namelijk niet ieder jaar dezelfde zorg nodig. Zeker als je een dagje ouder bent is het belangrijk goed te kijken naar bijvoorbeeld je medicijngebruik of fysiotherapie.
Langer zelfstandig blijven wonen?
Het is slim om je op tijd voor te bereiden. We helpen je graag met handige tips en oplossingen om het comfort of de veiligheid van je huis te vergroten.
Hoe ziet jouw financieel plan eruit?
Dromen en doelen voor de toekomst, we hebben ze allemaal. Misschien wil je eerder stoppen met werken of je kinderen financieel ondersteunen bij hun studie. Met het Rabo Financieel Plan krijg je snel inzicht in je mogelijkheden.
Hoe groot moet je buffer zijn?
Bereken jouw persoonlijke buffer met de Nibud BufferBerekenaar. Zo weet je of je genoeg geld achter de hand hebt of toch nog wat geld opzij moet zetten.