Oudere vrouw met dochter

Zo regel je zorg voor later

De kosten voor zorg blijven stijgen volgens het CPB. Inmiddels zijn de totale zorgkosten in Nederland opgelopen tot bijna 100 miljard per jaar. En dit bedrag blijft naar verwachting toenemen, onder andere vanwege de vergrijzing. Om de stijging behapbaar te houden, wordt door de overheid gesneden in zorgkosten. Hierdoor word je in de toekomst mogelijk meer aangewezen op jezelf.

Straks heb je het nodig

Bij Rabobank geloven we dat je toekomst nu al begint. Dat je door de juiste keuzes te maken ervoor zorgt dat je straks net zo kunt leven als nu. Daarom gingen Shelly en Sol op pad om lastige vragen beantwoord te krijgen. In de aflevering hieronder onderzoeken ze wat zorg nou eigenlijk kost.

Bekijk de video op: https://youtu.be/zzpsivoMFCc
Een handige tip om geld opzij te zetten

Handige tip:

Je weet nu dat zorg gemiddeld € 6.000 euro per jaar per Nederlander kost. Dat is nogal wat. Gelukkig is dit bedrag een gemiddelde van (bijna) 17 miljoen Nederlanders. Maar dat neemt niet weg dat zorg best duur is. Daarom is het slim om geld opzij te zetten voor zorg voor later. Dit doe je gemakkelijk in een Spaarpotje in de Rabo App.

Aan welke zorgkosten moet je denken?

Er zijn veel verschillende soorten zorgkosten. En je hebt er in het dagelijks leven vaker mee te maken dan je denkt. Zelfs als je nooit iets mankeert heb je vast wel eens een doosje aspirine gehaald bij de apotheek. Of een bezoekje aan de huisarts voor een vervelend hoestje. Voor andere mensen is zorg iets waar ze dag in dag uit mee bezig zijn. Bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn, moeilijk ter been zijn of mantelzorg verlenen voor naasten. Alles bij elkaar zijn de totale zorgkosten in Nederland dus bijna 1 miljard euro.

Welke verschillende vormen van zorg kennen we?

Huisarts Fysiotherapeut Ziekenhuis Geestelijke gezondheidszorg Gehandicaptenzorg Ouderenzorg

Wat kun jij doen?

De zorgkosten worden de komende jaren waarschijnlijk nog hoger en de zorg die je ervoor terug krijgt mogelijk minder. En misschien wil je straks wel als je op een hoge(re) leeftijd bent, bepaalde hulp voor jezelf (en eventuele partner) inkopen. Om deze stijgende zorgkosten te kunnen opvangen en de keuze te hebben voor de beste zorg voor jou en je familie, is het handig eigen vermogen te hebben.

2. Zorgverlof

Veel mantelzorgers hebben ook gewoon een betaalde baan. Deze combinatie van werk en zorg kan erg zwaar zijn. Daarom wil de overheid dat werkgevers meer rekening houden met mantelzorgers om de combinatie van werk en zorg mogelijk te maken. Je kunt hiervoor zorgverlof aanvragen. Dit kan kortdurend of langdurend zijn:

Kortdurend zorgverlof

Een kortdurend zorgverlof is bedoeld om een paar dagen noodzakelijke zorg te kunnen bieden je partner, ouders of (pleeg)kinderen. Om je hierin tegemoet te komen betaalt je werkgever in dit geval minstens 70% van je salaris door. Je kunt meerdere keren per jaar kortdurend zorgverlof opnemen.

Langdurend zorgverlof

Moet je voor een langere tijd voor iemand zorgen? Dan kun je gebruik maken van langdurend zorgverlof. Dit verlof is onbetaald en wordt niet vergoed door je werkgever.

3. Wettelijke regelingen

Als mantelzorger kun je bij je werkgever bepaalde wettelijke regelingen aanvragen. Check hieronder welke dat zijn:

Calamiteitenverlof Levensloopregeling inzetten voor mantelzorg Overige regelingen in de cao Wet Arbeid en Zorg

Wil je meer weten over zorgverlof of bepaalde wettelijke regelingen? Bekijk de website van de Overheid, het CNV of vraag na bij je werkgever.

Tips

Thuis of tehuis?

Liever niet naar een tehuis? Verhuis dan op tijd naar een woning waar je goed kunt wonen als je wat slechter ter been wordt. Wacht hier niet mee tot het moment dat het echt moet. Blijf je waar je zit? Dan kun je natuurlijk aanpassingen doen op het moment dat het echt nodig is. Maar als je je huis toch al gaat verbouwen of als je aanpassingen overweegt, zorg er dan voor dat je huis op de toekomst is voorbereid. Haal bijvoorbeeld mogelijke drempels weg en zorg dat er ruimte is voor een traplift.

Zorgverzekering

Ieder jaar mag je overstappen naar een andere zorgverzekering. Kijk hier goed naar. Je hebt namelijk niet ieder jaar dezelfde zorg nodig. Zeker als je een dagje ouder bent is het belangrijk goed te kijken naar bijvoorbeeld je medicijngebruik of fysiotherapie.

Lees wat je kan doen
Ik woon leef zorg

Dit platform is een initiatief van Rabobank en Interpolis. We delen hier graag onze kennis met je over zorg en wonen en bieden je concrete oplossingen. We geven je tips over sociale activiteiten, inzicht in financiële mogelijkheden en komen met concrete oplossingen. Hiermee willen we ouderen helpen langer zelfstandig te blijven wonen en mantelzorgers in hun rol ontlasten.

Ga naar IkWoonLeefZorg