Hulp en zorg voor later

De kosten voor zorg blijven stijgen volgens het CPB. Inmiddels zijn de totale zorgkosten in Nederland opgelopen tot bijna 120 miljard euro per jaar. En dit bedrag blijft naar verwachting toenemen, onder andere vanwege de vergrijzing. Om de stijging behapbaar te houden, wordt door de overheid gesneden in zorgkosten. Hierdoor word je in de toekomst mogelijk meer aangewezen op jezelf. Het is handig om nu al te weten waaraan je moet denken bij zorg voor later. Door nu keuzes te maken, ben je beter voorbereid op de toekomst.

Wat kost zorg?

De kosten voor zorg zijn gemiddeld € 7.000 euro per jaar per Nederlander. Dat is nogal wat. Gelukkig is dit bedrag een gemiddelde van circa 17 miljoen Nederlanders. Maar dat neemt niet weg dat zorg best duur is. Daarom is het slim om geld opzij te zetten voor zorg voor later. Dit doe je gemakkelijk in een Spaarpotje in de Rabo App.

Aan welke zorgkosten moet je denken?

Er zijn veel verschillende soorten zorgkosten. En je hebt er in het dagelijks leven vaker mee te maken dan je denkt. Zelfs als je nooit iets mankeert heb je vast wel eens een doosje aspirine gehaald bij de apotheek. Of een bezoekje aan de huisarts voor een vervelend hoestje. Voor andere mensen is zorg iets waar ze dag in dag uit mee bezig zijn. Bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn, moeilijk ter been zijn of mantelzorg verlenen voor naasten. Alles bij elkaar zijn de totale zorgkosten in Nederland dus bijna 120 miljard euro.

Aan welke verschillende vormen van zorg kan je denken?

    Huisarts Fysiotherapeut Ziekenhuis Geestelijke gezondheidszorg Gehandicaptenzorg Ouderenzorg

Wat kun jij doen?

De zorgkosten worden de komende jaren waarschijnlijk nog hoger en de zorg die je ervoor terug krijgt mogelijk minder. En misschien wil je straks wel als je op een hoge(re) leeftijd bent, bepaalde hulp voor jezelf (en eventuele partner) inkopen. Om deze stijgende zorgkosten te kunnen opvangen en de keuze te hebben voor de beste zorg voor jou en je familie, is het handig eigen vermogen te hebben en om te weten welke wettelijke regelingen je kunnen ondersteunen op de momenten dat het nodig is.

1. Eigen vermogen opbouwen

Door zelf een eigen vermogen op te bouwen heb je later geld achter de hand om zorg in te kopen als dat nodig is. Of om aanpassingen te doen aan je woning zoals een traplift of drempels weghalen omdat je slecht ter been bent. Vermogen opbouwen kan je doen door te sparen en/of beleggen.

Sparen

Sparen is altijd een goed idee. Op die manier bouw je een buffer voor onverwachte uitgaven. Of je kiest ervoor om te sparen voor zorg voor later. Voor jou of een naaste. Maak bijvoorbeeld een Spaarpotje aan in de Rabo App en stel een automatische overboeking in. Je bepaalt zelf hoeveel en hoe vaak.

Starten met beleggen

Met (genoeg) spaargeld, voorkom je dat je geld tekortkomt of moet lenen. Je spaart op die manier voor onverwachte uitgaven of lange-termijndoelen. Is je buffer voor onverwachte uitgaven groot genoeg en wil je toch iets meer doen met je geld? Misschien is beleggen dan iets voor jou?

2. Zorgverlof

Veel mantelzorgers hebben ook gewoon een betaalde baan. Deze combinatie van werk en zorg kan erg zwaar zijn. Daarom wil de overheid dat werkgevers meer rekening houden met mantelzorgers om de combinatie van werk en zorg mogelijk te maken. Je kunt hiervoor zorgverlof aanvragen. Dit kan kortdurend of langdurend zijn:

Kortdurend zorgverlof

Een kortdurend zorgverlof is bedoeld om een paar dagen noodzakelijke zorg te kunnen bieden je partner, ouders of (pleeg)kinderen. Om je hierin tegemoet te komen betaalt je werkgever in dit geval minstens 70% van je salaris door. Je kunt meerdere keren per jaar kortdurend zorgverlof opnemen.

Langdurend zorgverlof

Moet je voor een langere tijd voor iemand zorgen? Dan kun je gebruik maken van langdurend zorgverlof. Dit verlof is onbetaald en wordt niet vergoed door je werkgever.

Informeer bij je werkgever waar jij recht op hebt of kijk op Zorgverlof | Rijksoverheid.nl

3. Wettelijke regelingen

Als mantelzorger kun je bij je werkgever bepaalde wettelijke regelingen aanvragen. Check hieronder welke dat zijn:

    Calamiteitenverlof Levensloopregeling inzetten voor mantelzorg Overige regelingen in de cao Wet Arbeid en Zorg

Wil je hier meer over weten of over andere wettelijke regelingen? Bekijk de website van de Overheid, de vakorganisaties of vraag het na bij je werkgever.

Thuis of tehuis?

Liever niet naar een tehuis? Verhuis dan op tijd naar een woning waar je goed kunt wonen als je wat slechter ter been wordt. Wacht hier niet mee tot het moment dat het echt moet. Blijf je waar je zit? Dan kun je natuurlijk aanpassingen doen op het moment dat het echt nodig is. Maar als je je huis toch al gaat verbouwen of als je aanpassingen overweegt, zorg er dan voor dat je huis op de toekomst is voorbereid. Haal bijvoorbeeld mogelijke drempels weg en zorg dat er ruimte is voor een traplift.

Zorgverzekering

Ieder jaar mag je overstappen naar een andere zorgverzekering. Kijk hier goed naar. Je hebt namelijk niet ieder jaar dezelfde zorg nodig. Zeker als je een dagje ouder bent is het belangrijk goed te kijken naar bijvoorbeeld je medicijngebruik of fysiotherapie.

phone

Hulp nodig?