Vakantiekoffer

Wist je dat...

45% van de Nederlanders tijdens de vakantie meer geld uitgeeft dan gepland? (Bron: Nibud Vakantiegeldenquête 2019)

Een vakantiebegroting maken

Mensen die een bedrag voor de hele vakantie reserveren en niet met een bedrag per dag of per week rekenen, komen het vaakst het beste uit. Zij denken goed na over hun vakantiebegroting en houden vast aan het budget dat zij van tevoren hebben bepaald. (Nibud vakantiegeldenquête 2019)

Het Nibud adviseert een vakantiebegroting te maken. Dan weet je meteen wat je financiële mogelijkheden zijn op vakantie. Zo kun je de juiste en passende keuzes maken en sta je bij thuiskomst niet voor vervelende verrassingen. Begin met het vaststellen van je budget: welk bedrag heb je in totaal beschikbaar voor een vakantie? Maak eventueel eerst een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Daarna vul je de posten op je vakantiebegroting verder in.

Tips bij het invullen

Maak onderscheid tussen reis- en verblijfkosten, en de kosten die je ter plaatse maakt. Je kunt hierbij kijken naar je vakantie-uitgaven tijdens vorige jaren. Kijk daarvoor eens in de Rabo App. Ga naar 'Inzicht' in het menu van je app en je ziet direct hoe je ervoor én je kan terugzien wat je op vorige vakanties hebt uitgegeven.

Ga je naar een dure bestemming of naar een land waar de prijzen wat lager liggen?Verwacht je nog kosten voor vertrek? Hoe staat het met je reis- en ziektekostenverzekeringen? Is de auto toe aan een beurt? Moet de kampeeruitrusting nog worden aangevuld? Heeft het hele gezin nog badkleding die past?Wat voor kosten komen er na de vakantie? Denk bijvoorbeeld aan fotoalbums of reparaties.Zorg er voor dat je wat achter de hand hebt als je thuiskomt, want veel mensen geven ongemerkt toch meer uit dan gepland.

Bepaal nu op basis van alle verzamelde gegevens je vakantiebegroting. Je kunt nu een richtbedrag bepalen van wat je per dag uit kunt geven.

Kind mee op vakantie

TIP: Gaat er een vriendje van de kinderen mee op vakantie? Spreek vooraf een redelijke vergoeding voor de kosten af. Mogelijke kosten zijn voeding, de reisverzekering, en eventueel een vergoeding voor extra vervoers- en verblijfskosten. Spreek ook af of het kind een zakcentje krijgt om op vakantie uit te geven aan een ijsje of iets anders.

Grip op je geld tijdens de vakantie

In je vakantiebegroting heb je ook een deel van je geld gereserveerd voor uitgaven op je bestemming. Je kunt deze uitgaven in de gaten houden, bijvoorbeeld met een kasboekje of in de Rabo App . Houd ook je creditcarduitgaven bij zodat je bij thuiskomst niet wordt verrast door een hoge rekening. Zo kun je tussentijds bijsturen door dagen waarop je veel uitgeeft te compenseren met goedkopere dagen. Je Rabocarduitgaven kan je zien in de Rabo App. Een andere manier om grip te houden op je uitgaven, is om een vast bedrag per dag of per week te pinnen.

Betalen in het buitenland

Hoe kom je in je vakantieland aan geld? Welke kosten zijn er verbonden aan pinnen, geld uit de muur halen of geld wisselen? Bereid je voor op deze vragen, dat kan je geld besparen. Alle belangrijke informatie over betalen op vakantie vind je hier.

Nog enkele bespaartips voor op vakantie:

Vermijd horecagelegenheden op populaire locaties waar veel toeristen zijn, maar kijk een straatje verder.De beste budgetrestaurants vind je door de lokale bevolking te vragen.Check of de prijzen inclusief btw en bediening zijn: dat voorkomt discussies als de rekening 10 procent hoger uitvalt.Ben je in een land waar afdingen de gewoonte is? Doe mee: begin met iets kleins en ga daarna pas de onderhandeling aan over artikelen die je echt graag wilt hebben. Wees niet bang om een keer weg te lopen. Je kunt altijd teruggaan en een nieuw bod doen.Check of bellen en internetten in het buitenland binnen je bundel vallen. Zo niet: informeer vooraf naar de mogelijkheden of maak (alleen) gebruik van wifi.Laat je kranten-abonnement thuis tijdelijk stopzetten.Zet zoveel mogelijk elektrische apparaten uit (en niet op stand-by). Maak koelkast en diepvries leeg, en schakel ze uit.Huizenruil-websites kunnen een manier zijn om aan goedkope accommodatie te komen.

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van teksten van nibud.nl over geld en vakantie.