Stelle en Mariska praten over de bijstand

Een Gezond Geldgesprek over elke maand te weinig geld

Hoe meer we over geld praten, hoe beter. Het geeft je inzicht in je geldzaken en is de eerste stap naar een financieel gezonder leven. Praat eens over je geldzaken met iemand die je vertrouwt. Inspireer en help elkaar. Met wie ga jij een gezond geldgesprek aan?

“Ik krijg bijstandsuitkering, kindgebonden budget, zorg- en huurtoeslag.”

- Stella, 54 jaar, zat 3 jaar in schuldhulpverlening -

Stella en Mariska

Stella praat met haar vriendin Mariska over haar leven in de bijstand en hoe ze hiermee omgaat. Ze is blij dat Mariska ook over haar leven vertelt, zoals de vakantie. Ze merkt namelijk dat veel mensen dat uit schaamte juist niet doen. Bekijk het mooie gesprek met de bespaartips van Stella.

Gezonde Geldgesprekken elke maand te weinig

Tips om te besparen

Een eerste belangrijke stap is inzicht krijgen in je geldzaken zodat je ziet waarop je kunt besparen. Maak bijvoorbeeld gebruik van de functie 'Inzicht in je geld' in de Rabo App of kijk kritisch naar je inkomsten en uitgaven met Nibud Persoonlijk Budgetadvies. Stella weet wat er binnenkomt zoals bijstandsuitkering, kindgebonden budget, zorg- en huurtoeslag. Dat bij elkaar is bijna € 1.900. Als je van dat bedrag de vaste lasten afhaalt dan houdt ze ongeveer € 500 in de maand over.

“Je blijft altijd een beetje watertrappelen.”

- Stella -

Stella heeft al haar abonnementen opgezegd, de luxe sportschool ingewisseld voor buiten sporten en ze gaat vroeg naar bed zodat de verwarming niet de hele avond aan hoeft te staan. De kinderbijslag zet ze ieder kwartaal meteen op de rekening van de kinderen. Er zijn nog andere bespaartips zoals besparen op boodschappen. Misschien vind jij het lastig om je geldzaken inzichtelijk te maken, maar we kunnen je hierbij helpen. Want hoe eerder je in actie komt hoe beter.

Hoe kun je dit het beste aanpakken?

Zorg voor inzicht in je inkomsten en uitgaven

Een belangrijke stap is dat je inzicht hebt over je inkomsten en uitgaven. Met het online huishoudboekje van de Rabobank kun je op een eenvoudige manier deze bijhouden. Dit geeft je rust en ontdek je waar je misschien geld op kunt besparen.

Ontdek het huishuidboekje
Bespreek je geldzaken met anderen

Door met je partner, goede vrienden of familie te praten over je geldzaken, kan dat je helpen bij het ontdekken van financiële problemen en bij het vinden van oplossingen. Bijvoorbeeld door samen aanpassingen te doen in je uitgavenpatroon, of de Geldfit test in te vullen. Als je dit liever via de telefoon wilt doen, kun je gratis 0800-8115 bellen.

Hulp bij je financiële situatie
Maak gebruik van een online buddy

Als je het fijn vindt om online een buddy te krijgen die jou helpt, heeft fiKks de oplossing. Via hun gratis app kan je anoniem in contact komen met iemand die helpt om je betalingsproblemen op te lossen. Samen met fiKKs willen we geldzorgen gezamenlijk oplossen.

Kijk op fiKks
Thuishulp bij je administratie

Als je hulp wilt met jouw administratie, kan Thuisadministratie van Humanitas daarbij helpen. Een vrijwilliger komt bij jou thuis en helpt je tijdelijk om zaken op een rijtje te krijgen en te houden. Dankzij de samenwerking met Humanitas kunnen we mensen helpen bij het op orde brengen van hun financiën.

Ga naar Humanitas
Gezonde Geldgesprekken

Gezonde Geldgesprekken

Rabobank introduceert Gezonde Geldgesprekken. Want hoe meer we over geld praten, hoe beter. Het geeft je inzicht in je geldzaken en is de eerste stap naar een financieel gezonder leven. Praat eens over je geldzaken met iemand die je vertrouwt. Inspireer en help elkaar. Met wie ga jij een gezond geldgesprek aan?