
Een Gezond Geldgesprek over je geld na je overlijden
Wat gebeurt er met je geld na je overlijden? Naar wie gaat dit bijvoorbeeld? Heb je hiervoor al iets geregeld? Sharon (40) vindt het belangrijk dat zij haar dochter goed achterlaat. Zij bespreekt met Michiel (47) en Corrie (48) hoe zij dit aanpakt. Laat je inspireren door hun gesprek en lees onze tips.

Wat heb jij geregeld voor je naasten?
Sharon - een alleenstaande moeder - wil dat het voor haar dochter van 12 goed is geregeld als zij komt te overlijden. Zij heeft daarom laten vastleggen wie dan voor haar dochter gaat zorgen. Ook heeft zij een overlijdensrisicoverzekering én een uitvaartverzekering zodat er straks geld beschikbaar is voor haar uitvaart. Michiel wil zijn gehandicapte zoon ook goed achterlaten maar realiseert zich dat hij dit nog niet goed heeft geregeld.
“Ik wil mijn kind goed achterlaten”
- Sharon (40 jaar)
Wel of geen overlijdensrisicoverzekering?
Nadenken over je dood is geen fijn onderwerp. Het is wel goed om met je partner en of met je kinderen te bespreken wat je belangrijk vindt én hoe je het financieel wilt regelen. Zo kan een overlijdensrisicoverzekering ervoor zorgen dat je nabestaanden niet achterblijven met financiële zorgen als jij of je partner overlijdt. Maar waar houd je rekening mee? Om je daarbij te helpen hebben wij een paar tips op een rijtje gezet.
Je inkomen na overlijden partner?
Welke inkomsten heb je als jouw partner overlijdt? Of andersom: wat krijgt jouw partner als jij overlijdt? Veel mensen weten dit niet. Het is daarom goed om hier bij stil te staan. Met de tool Geldwijzer Nabestaanden van het NIBUD kun je voor je situatie nagaan voor welke regelingen je in aanmerking komt.
Handig om te weten
Het verdriet van een overlijden kun je niet voorkomen, de financiële zorgen wel. Je kunt nu al zaken regelen om je naasten goed achter te laten. Hieronder een aantal tips die daarbij kunnen helpen.
Heb je een gezamenlijke rekening?
Een gezamenlijke betaalrekening of spaarrekening loopt na het overlijden gewoon door. Deze rekening wordt niet geblokkeerd. De overgebleven rekeninghouder kan deze gewoon blijven gebruiken zodat je gewoon bij je geld kan. Wel zo handig.
Heb je recht op nabestaandenpensioen?
In veel pensioenregelingen van werknemers is een nabestaandenregeling opgenomen. Als je getrouwd of geregistreerd partner van elkaar bent, heb je automatisch recht op nabestaandenpensioen. Als je samenwoont kun je elkaar als partner aanmelden bij je pensioenfonds of -verzekeraar. Je moet dat zelf doen en er zijn vaak wel voorwaarden aan verbonden, zoals dat er een samenlevingscontract moet zijn. Dit wordt vaak niet gedaan, of men is er niet van op de hoogte.
Wel of geen testament opmaken?
In een testament leg je je wensen voor de verdeling van de erfenis vast. Ook geef je aan wie je erfgenamen zijn en wie wat krijgt van de nalatenschap. Een testament opstellen is zeker aan te raden als je samenwoont en niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt. Zonder testament heeft de achterblijvende partner namelijk geen recht op de erfenis.

Meer weten over het gesprek?
Wil je het hele gesprek tussen Sharon, Michiel en Corrie over je geld na je overlijden rustig nalezen? Dan kan.
Ook interessant voor jou
Waarom koos Wilma een overlijdensrisicoverzekering?
Een onderwerp waar je liever niet bij stil staat. Wilma vertelt waarom zij bewust een overlijdensrisicoverzekering voor haar naasten heeft afgesloten.
Maandlasten verlagen?
Dit kan je doen door extra af te lossen op je hypotheek. Zo houd je bijvoorbeeld geld over voor andere dingen.
De Wegwijzer helpt jou
Wil jij een stap te zetten naar een financieel gezonder leven maar weet je niet waar je moet beginnen? Vul de Wegwijzer in en weet binnen 2 minuten met welke stap je kunt starten.

Gezonde Geldgesprekken
Rabobank presenteert Gezonde Geldgesprekken. Want hoe meer we over geld praten, hoe beter. Het geeft je inzicht in je geldzaken en is de eerste stap naar een financieel gezonder leven. Praat eens over je geldzaken met iemand die je vertrouwt. Inspireer en help elkaar. Met wie ga jij een gezond geldgesprek aan?
Hulp nodig?
Bel met één van onze medewerkers
Heb je de Rabo App?
Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.
Of kies hier het gewenste nummer