Sta jij wel eens stil bij later? 5 tips om rekening mee te houden

Later kan ineens heel dichtbij zijn als jij of je partner onverwacht overlijdt. Kan de huur of hypotheek dan nog betaald worden? Kunnen de kinderen dan nog studeren? Kan jullie gezin dan blijven leven zoals ze gewend zijn?

Belangrijk om daar eens bij stil te staan, zeker als jij of je partner voor een groot deel afhankelijk bent van het inkomen dat wegvalt door een overlijden. Want als jij of je partner overlijdt, heeft dat verlies grote impact. Emotioneel en financieel. Een overlijdensrisicoverzekering kan je helpen om de financiële klap op te vangen zodat jij of je partner minder zorgen hoeft te maken over je financiële situatie. Maar waar houd je rekening mee? Om je daarbij te helpen hebben wij een paar tips op een rijtje gezet.

Tip 1: schets een beeld van je financiële situatie

Het is belangrijk dat je inzicht hebt in jullie financiële situatie. Breng daarom de maandelijkse lasten in kaart. Wat ben je maandelijks kwijt aan huur of hypotheek, en wat komt daar nog bovenop? De vaste lasten, boodschappen, kleding, school. Vergeet ook niet om eventuele lopende schulden mee te nemen in je overzicht. De Rabo App doet dit al voor een groot deel voor je. Met de functie ‘Inzicht’ zie je precies waar je geld naar toe gaat.

Illustratie tekenen

Tip 2: vergeet de hobby’s en studie niet

De grootste kostenpost is natuurlijk de vaste woonlasten en dit is ook vaak de hoofdreden dat er een overlijdensrisicoverzekering nodig is. Maar misschien heb je kinderen die graag willen studeren. Een studie alleen kost al gauw € 2.000 per jaar.

Hobby’s, sportverenigingen, vakantie en andere leuke dingen kosten vaak ook geld. Wil jij of je gezin dit gewoon kunnen blijven doen, neem dan ook de contributie en mogelijke andere kosten mee in je overzicht.

Tip 3: ga na welke kosten je wilt opvangen

Nu je een goed beeld hebt van de vaste uitgaven kun je nagaan welke kosten je zou willen opvangen met een overlijdensrisicoverzekering. Denk bijvoorbeeld aan:

    de huur over de jaren dat je in het huis wilt blijven wonen de vaste uitgaven vermenigvuldigen met het aantal maanden of jaren dat je wilt overbruggen het restbedrag van een openstaande schuld die je wilt aflossen een ander spaardoel wat je voor ogen had
Geldzak

Tip 4: buffer wel of niet gebruiken

Heb je een buffer achter de hand waar je aanspraak op wilt maken, dan kun je dat bedrag er weer van af halen. Zorg er wel voor dat je genoeg geld in je buffer hebt om andere onverwachte uitgaven op te vangen en andere spaardoelen te bereiken.

Tip 5: hoe lang wil je de zekerheid van een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering keert alleen uit als de verzekerde komt te overlijden in de periode waarin de verzekering loopt. Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af vanwege de huur- of hypotheeklasten? Dan zou je bijvoorbeeld voor de periode kunnen kiezen waar je nog in de huurwoning wilt verblijven of dezelfde (resterende) looptijd als van je hypotheek kiezen.

Verzekering afsluiten op tablet

Een overlijdensrisicoverzekering via Rabobank

Bij Rabobank kun je een Interpolis Overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Al vanaf een paar euro per maand. Het na overlijden uitgekeerde bedrag mag naar eigen keuze besteed worden door je nabestaanden.

phone

Hulp nodig?