Vincent en Michelle praten over uit elkaar gaan

Een Gezond Geldgesprek over uit elkaar gaan

Vincent (38) is al eens eerder getrouwd geweest. Het einde van die relatie heeft voor hem financiële gevolgen gehad. Vincent wil dat niet nog een keer meemaken. Samen met Michelle, zijn huidige partner, praat hij over de financiële impact van een scheiding en hoe ze zaken vooraf goed kunnen regelen. Laat je inspireren door het gesprek en tips.

“Stel dat we nu uit elkaar gaan, dan moet ik bij mijn moeder gaan wonen.”

- Vincent, 38 jaar -

Vincent en Michelle praten over uit elkaar gaan

Ben jij financieel onafhankelijk?

Er zijn in je leven een aantal momenten die naast emotionele ook financiële impact kunnen hebben. Scheiden of uit elkaar gaan is zo’n gebeurtenis waarbij de financiële gevolgen groot kunnen zijn. Vincent en Michelle praten over wat scheiden voor hen zou betekenen. Beiden zijn ze niet financieel onafhankelijk. Michelle zou bijvoorbeeld niet voldoende hypotheek krijgen omdat ze parttime werkt. En als Vincent alimentatie zou moeten betalen dan houdt hij verder helemaal geen geld meer over. Kortom: scheiden zou voor Vincent en Michelle nu financieel niet kunnen.

Wat als jij zou gaan scheiden? Kan jij financieel op eigen benen staan? Ook al heb je helemaal geen plannen om uit elkaar te gaan, toch is het belangrijk om voorbereid te zijn. Dit kan een hoop problemen voorkomen als het je toch overkomt. Er zijn verschillende samenlevingsvormen om je relatie vast te leggen. Niets moet natuurlijk, maar wel zo handig.

Check via 'Inzicht ' in de Rabo App regelmatig hoe je er financieel voorstaat en stel je daarbij de vraag of jullie de kosten van een tweede huishouden zouden kunnen dragen. Praat er samen over en zorg voor financiële rust in jullie relatie.

Handig om te weten

Uit elkaar? Hypotheek en andere leningen

Als jullie uit elkaar gaan of scheiden verandert ook de woonsituatie. Het kan gevolgen hebben voor de hypotheek en andere leningen.

Lees er meer over
Scheiden en pensioen

Als je gaat scheiden, heb je mogelijk recht op een deel van het pensioen van je ex-partner. En je ex-partner misschien op een deel van jouw pensioen. Om welk deel gaat het en welke mogelijkheden zijn er om dat te verdelen?

Lees meer
Wat moet je regelen als je gaat scheiden?

Scheiden of uit elkaar gaan is natuurlijk nooit leuk. Ineens moet je veel regelen. Onder andere met je bank. Om je op weg te helpen hebben we een aantal belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet.

Lees er meer over
Hulp bij je financiële situatie

Heb je even geen overzicht in je geldzaken, loop je achter met betalingen of lig je wakker van geldzorgen? Het kan iedereen overkomen. Kom op tijd in actie! Dat lijkt misschien niet eenvoudig, maar de eerste stap is zo gezet. Geldfit kan je hierbij helpen. Met een anonieme test op Geldfit helpen we je graag mee. Je kunt ook het gratis nummer 0800-8115 bellen.

Zet de eerste stap
Gezonde Geldgesprekken

Gezonde Geldgesprekken

Rabobank presenteert Gezonde Geldgesprekken. Want hoe meer we over geld praten, hoe beter. Het geeft je inzicht in je geldzaken en is de eerste stap naar een financieel gezonder leven. Praat eens over je geldzaken met iemand die je vertrouwt. Inspireer en help elkaar. Met wie ga jij een gezond geldgesprek aan?