
Door schade en schande heb ik mijn financiën nu goed op orde
Als er genoeg geld binnenkomt, gaat er vaak ook genoeg uit. Soms meer dan genoeg, zo heeft de nu 32-jarige Noord-Hollander Jeremy ervaren. “Ik heb weleens met tranen in m’n ogen gezeten en me afgevraagd hoe ik die rekening nou weer moest betalen.” Lees hoe Jeremy zijn geldproblemen heeft aangepakt.
Door scheiding in geldproblemen
Twee uitstekende salarissen, talloze vakanties en lang leve de lol. Voor Jeremy en zijn vrouw bestonden geldzorgen niet. Wel doken andere problemen op. “Ons huwelijk stelde eigenlijk niets meer voor. We hadden het leuk, maar niet met elkaar.”
Uiteindelijk was het de vrouw van Jeremy die drie jaar geleden de knoop doorhakte. “De scheiding deed mij veel pijn”, geeft hij nu toe. “Niet zozeer voor mezelf, maar voor ons zoontje dat toen vier was. Hij was heel verdrietig en daardoor liep ik voortdurend met een enorm schuldgevoel rond. Werkelijk alles wat hem overkwam vond ik zielig. Zelfs als hij zijn schoentje niet aankreeg bijvoorbeeld.”
Niet op de hoogte van financiën
Een bijkomend probleem was dat de financiële situatie van Jeremy er ineens een stuk minder rooskleurig uitzag. “Ik moest mijn ex uitkopen en alimentatie gaan betalen. Het geld vloog er in korte tijd met bakken uit. Daarbij kwam nog dat ik niet op de hoogte was van onze financiën. Hypotheek, verzekeringen; schoot mij maar lek, ik bemoeide me er nooit mee. Er kwamen rekeningen die ik echt niet zag aankomen. En daar zaten best pittige tussen. Ik weet nog dat ik de WOZ moest betalen. Zo hé, wat een bedrag is dat! Naïef van mij natuurlijk, maar ik had gewoon echt geen idee. Ik geef eerlijk toe dat ik soms moedeloos werd en niet wist hoe ik die rekeningen moest betalen.
Al het geld naar vaste lasten
Wat voor Jeremy altijd de normaalste zaken van de wereld waren, waren niet zo vanzelfsprekend meer geworden. “Even naar de film met die kleine, bijvoorbeeld. Ineens vond ik dat peperduur. Nog een zak snoep erbij natuurlijk. Hij was dat gewend en ik wilde per se dat hij nooit iets tekort zou komen door onze scheiding. Maar ja, al mijn geld ging inmiddels naar de vaste lasten. Die kwamen nu op mijn schouders, want het inkomen van mijn ex was weggevallen. Al die jaren had ik er nooit bij stilgestaan dat we voor ons leventje twee salarissen nodig hadden. Mijn uitgaven werden zo’n beetje verdubbeld! Op een gegeven moment ging de vaatwasser stuk. Vroeger maakte ik me daar geen seconde zorgen over en kochten we gewoon een nieuwe. Nu zag ik echt niet in waar ik dat geld vandaan moest halen.”
Na een scheiding of uit elkaar gaan is het handig om een goed overzicht te hebben van je nieuwe financiële situatie. Bekijk onze tips en mogelijkheden hoe je financieel verder kunt na een scheiding.
Te weinig gespaard
Achteraf zag Jeremy in wat hij en zijn ex al die jaren fout hadden gedaan. “We gingen er nooit vanuit dat er iets zou veranderen. Dat een van ons z’n baan zou verliezen, of dat we uit elkaar zouden gaan. We leefden er maar op los en hadden veel te weinig gespaard. Bovendien had ik dus geen flauw idee over wat voor kosten we allemaal hadden. Daar heb ik echt heel veel van geleerd.”
Niet genoeg gespaard?
Heb jij - net als Jeremy destijds - ook niet (genoeg) gespaard voor onvoorziene omstandigheden en onverwachte uitgaven? Hoe kun je sparen voor een buffer en deze opbouwen?
Bijna werd ik gierig
Met een nieuwe vriendin die bij hem introk, en waarmee hij de vaste lasten deelde, werd het leven weer wat makkelijker voor Jeremy. “Maar de angst zat er toch goed in. Angst om weer zonder geld te komen zitten. Ik ben me gaan verdiepen in de financiën en ontzettend hard gaan sparen. Bijna gierig werd ik. Maar ik kan nu wel zeggen dat mijn financiële situatie gezond is. Door schade en schande ben ik wijs geworden. En dat geeft me een rustgevend gevoel.”

Tip van Rabobank
Wil jij ook financieel gezonder worden? Vul dan de Wegwijzer in en ontdek in 2 minuten waar jij staat en wat je kunt doen om een stap te zetten naar een financieel gezonder leven.
Financieel gezond leven
Bekijk ook andere tips en tools die jou helpen om een stap te zetten naar een financieel gezonder leven.
Dit artikel is in samenwerking met Mediahuis gemaakt.
Ook interessant voor jou
Tips om geld te besparen
Je wilt graag meer geld overhouden, maar hoe begin je? Het zijn vaak de kleine veranderingen in de manier waarop je de dingen doet, die een groot verschil kunnen maken. Wij geven een 9 tips waarop je kunt besparen.
8 tips bij geldzorgen
Wist je dat zo’n 20% van de Nederlanders tussen de 20 en 70 jaar zich zorgen maakt over geld. Als je niet voldoende of helemaal geen buffer hebt, kun je bij onverwachte kosten al gauw in de knel komen. Herkenbaar?
Uit elkaar? Krijg inzicht in je geldzaken
Scheiden of uit elkaar gaan is natuurlijk nooit leuk. Ineens moet je veel regelen. Onder andere met je bank. Om je op weg te helpen hebben we een aantal belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet.